Sjoa-serie Mel Gibson geschrapt

Na de antisemitische tirade van filmster Mel Gibson heeft de Amerikaanse tv-zender ABC een miniserie over de jodenvervolging geschrapt die door Gibson geproduceerd zou worden. De dramaserie Flory zou gaan over de joodse vrouw Flory van Beek die in de Tweede Wereldoorlog zat ondergedoken in Amersfoort. Volgens ABC heeft de beëindiging van de samenwerking met Gibsons productiebedrijf Icon echter niets te maken met Gibsons tirade; de zender zat al twee jaar op een script te wachten. In een gesprek met journaliste Griselda Molemans zei Flory Verbeek, die in het Amerikaanse Newport Beach woont: „Ik hoop dat Mel Gibson zich terugtrekt. Volgens uitvoerend producent Daniel Sladek kan de serie dan gewoon doorgaan. ”

Bij zijn arrestatie vrijdag in Malibu (Florida) wegens rijden onder invloed, zei Gibson tegen een politieagent: „De joden zijn verantwoordelijk voor alle oorlogen in de wereld. Ben jij een jood? ” Gibson bedreigde de agent: „Heel Malibu is van mij, ik ga mijn halve vermogen gebruiken om jou terug te pakken.” Tegen een agente zei hij: „Wat zit je nou te kijken, suikertietje?”

De Gibson heeft zich gemeld bij een afkickkliniek en heeft zijn spijt betuigd over de uitlatingen: „Ik vraag de joodse gemeenschap om mij te steunen in mijn herstel. Ik zit in een proces om te ontdekken waar die kwaadaardige uitlatingen vandaan komen.”

In 2004 verzette joodse belangengroepen zich reeds tegen Gibons film The Passion of The Christ (2004) omdat deze zou aanzetten tot jodenhaat. Daarbij komt dat Gibsons vader lid is van een streng katholieke splintergroep met antisemitische denkbeelden.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Sjoaserie Mel Gibson geschrapt (2 augustus, pagina 9) werd de badplaats Malibu gesitueerd in Florida. Malibu ligt in Californië.