Rogge: maak sporten minder zwaar

Jacques Rogge, voorzitter van het internationaal olympisch comité (IOC), wil sportcompetities- en evenementen minder zwaar maken. Dat zegt hij vandaag in een aantal Belgische kranten als reactie op de recente dopingschandalen rond Tourwinnaar Floyd Landis en één van de wereldrecordhouders op de 100 meter, de Amerikaanse atleet Justin Gatlin.

„De competitiesport is veel te zwaar geworden”, aldus Rogge. „Zoals het nu verloopt is het bijna niet menselijk meer.”

Als belangrijkste voorbeelden noemt de 64-jarige Belg de wielerrondes van Frankrijk en Italië. „In veel sporten zijn blessures een gevolg van overbelasting. Daarom wil ik dat een panel specialisten samen met wielrenners onderzoekt wat de ideale belasting is in de grote rondes.”

Rogge bepleit ook meer onaangekondigde controles, een strengere aanpak van trainers, artsen en fysiotherapeuten van betrapte sporters en hij wil politiehulp inroepen bij dopingonderzoek.

De Amerikaanse Tourwinnaar Floyd Landis werd in de slotweek van de Ronde van Frankrijk positief getest op testosteron. Dat gebeurde na de zeventiende etappe, naar Morzine, waarin de Amerikaanse kopman uit de ploeg van Phonak zijn achterstand in het algemeen klassement na een lange solo voor een groot deel ongedaan maakte en de gele trui weer in het zicht kreeg. Dat was daags na een zware inzinking, eveneens in een bergrit in de Alpen.

Een anonieme bron bij de internationale wielerunie (UCI) liet gisteren in The New York Times weten dat uit een test met het dopingmonster van Landis was gebleken dat de daarin aangetroffen testosteron niet lichaamseigen is.

Morgen begint de contra-expertise, wellicht is zaterdag daarvan de uitslag bekend. Als de uitslag opnieuw positief is, raakt hij zijn gele trui kwijt.

Bij Gatlin werd ook bij de contra-expertise een te hoge testosteronwaarde vastgesteld. Hij zal ten minste twee jaar worden geschorst, mogelijk levenslang.