Raúl leidt Cuba na operatie van Fidel

Fidel Castro moest maandag onverwachts onder het mes.

Tot zijn herstel krijgt broer Raúl de leiding over Cuba.

Raúl Castro (l) en Ernesto ‘Che’ Guevara roken samen en pijp tijdens de Cubaanse revolutie in 1958. Foto AP Raul Castro, left, younger brother of Cuban rebel leader Fidel, has his arm around second-in-command, Ernesto "Che" Guevara, Argentine national, in their Sierra de Cristal Mountain stronghold south of Havana, Cuba, during the Cuban revolution in this June 1958 file photo. (AP Photo/Andrew St. George) Associated Press

De langst zittende politieke leider ter wereld, de Cubaanse communistische machthebber Fidel Castro, heeft maandagnacht plotsklaps om gezondheidsredenen al zijn functies overgedragen aan zijn jongere broer Raúl.

Als gevolg van „extreme stress” zijn er bij Fidel aanhoudende inwendige bloedingen ontstaan die „gecompliceerd chirurgisch ingrijpen” noodzakelijk maakten. De onbetwiste leider van de Cubaanse revolutie heeft daarom na 47 jaar de dienst te hebben uitgemaakt op het Caraïbische eiland zijn werk neergelegd. Volgens tv-presentatoren die gisteren op de Cubaanse televisie het nieuws bekendmaakten – sommigen stemmig zwart gekleed – gaat het om een tijdelijke machtsoverdracht. Castro nam in 1959 de macht over van de door hem verdreven dictator Batista.

Het terugtreden van Fidel Castro gebeurt twee weken voor zijn tachtigste verjaardag. Internationale artiesten en intellectuelen zouden volgende week de drie dagen durende feestelijkheden in Havana bijwonen. Er zou een congres worden gehouden, muzikale voorstellingen en een tentoonstelling met portretten van Fidel. In de verklaring die vannacht op de Cubaanse televisie werd voorgelezen, staat dat Fidel nu zijn 80ste verjaardag op 2 december wil vieren.

Fidel Castro was de afgelopen weken juist opvallend actief geweest. Hij maakte voor het eerst in jaren weer een buitenlandse reis. Vergezeld door honderden Cubaanse veiligheidsagenten woonde hij vorige maand in de stad Córdoba in Argentinië een bijeenkomst bij van de leiders van het Zuid-Amerikaanse economische samenwerkingsverbond Mercosur. Met de president van Venezuela en zijn belangrijkste politieke bondgenoot Hugo Chávez bezocht hij ook het dorp waar Fidels revolutionaire strijdmakker Ernesto ‘Che’ Guevara opgroeide.

Terug in Cuba hield Castro zich de afgelopen dagen bezig met de Dag van de Revolutie, waarop wordt herdacht dat Castro met strijdmakkers in 1953 de Moncada-kazerne aanviel. „Dagen en nachten doorwerken vrijwel zonder slaap hebben ertoe geleid dat mijn gezondheid, die eerder alle beproevingen wist te doorstaan, verzwakt is”, aldus Castro. Om te herstellen van de operatie zijn enkele weken totale rust nodig.

Het feit dat Castro de verklaring door een medewerker heeft laten voorlezen, wijst er volgens waarnemers op dat de situatie ernstig is. Eerdere gezondheidsproblemen, zoals het in 2001 flauwvallen tijdens een toespraak, hebben het nooit noodzakelijk gemaakt dat de revolutionaire leider, regeringshoofd en opperbevelhebber van de strijdkrachten delen van zijn bevoegdheden afstond. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA lijdt Castro aan de ziekte van Parkinson, maar dat is in Cuba altijd ontkend.

Overeenkomstig de grondwet zijn de meeste bevoegdheden van Fidel overgedragen aan de eerste vice-president van Cuba: de vijf jaar jongere broer Raúl. Volgens artikel 94 van de Cubaanse constitutie is hij in geval van „afwezigheid, ziekte of dood” van Fidel automatisch de opvolger. Raúl vocht in de jaren vijftig steevast aan de zijde van Fidel en vluchtte met hem naar Mexico toen een eerste poging tot machtsovername mislukte. Hij is sinds 1959 minister van Defensie en verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de partij.

Raúl zou vooral onder de ongeveer 55.000 leden van de Cubaanse strijdkrachten grote populariteit genieten. Het Cubaanse leger is de laatste jaren steeds meer in zaken gegaan en militairen bekleden hoge posities in de transportsector en in bedrijven die het al maar belangrijker wordende toerisme op Cuba organiseren.

De belangrijkste jongere kandidaat om Fidel Castro op te volgen is de 41-jarige minister van Buitenlandse Zaken Felipe Pérez Roque. Hij is zeker niet minder radicaal communistisch dan zijn oude leermeester Fidel.

Vorige week schertste Castro – die door zijn aanhoudende anti-Amerikanisme nog steeds grote populariteit geniet in Latijns-Amerika – in een toespraak dat de „buren in het noorden” zich geen zorgen hoefden te maken. Hij was niet van plan tot zijn 100ste aan de macht te blijven.

Het Witte Huis heeft officieel nog niet gereageerd op het terugtreden van Castro. De regering van president Bush maakte onlangs bekend meer financiële middelen te zullen uittrekken voor steun aan de Cubaanse oppositie. De VS willen dat Cuba een democratie wordt met een volledig vrijemarkteconomie.

In Miami vierden Cubanen vannacht feest. In deze stad in de op enkele tientallen kilometers van Cuba gelegen Amerikaanse staat Florida wonen ruim één miljoen voor het communisme gevluchte Cubanen. In de verklaring die Fidel vannacht liet voorlezen, waarschuwt hij zijn tegenstanders niet voortijdig te juichen. Het Cubaanse volk zal „tot de laatste druppel bloed” strijden ter verdediging van de revolutie en het historische proces. „Het imperialisme zal Cuba nooit kunnen verpletteren.”

Bekijk het Cubaanse tv-fragment via: www.nrc.nl/wereld

    • Marcel Haenen