PSV kan als enige topclub op de oude voet verder

Spectaculaire aankopen hoefde PSV deze zomer niet te doen. De steunpilaren van vorig seizoen bleven in Eindhoven. De verschillende aspecten van het PSV-gevoel.

EINDHOVEN, 2 AUG. - PSV-voorzitter Rob Westerhof moet flink lachen als hem wordt gevraagd hoe zijn club erin is geslaagd deze zomer zijn belangrijkste spelers te behouden. Sleutelfiguren van het team dat vorig seizoen tamelijk simpel de landstitel prolongeerde, hebben de lokroep van het buitenland kunnen weerstaan. Farfán, Alex en Gomes bleven PSV trouw. De 35-jarige Phillip Cocu besloot, ondanks het vertrek van coach Guus Hiddink, nog een seizoen aan zijn loopbaan toe te voegen.

Daardoor kan de landskampioen in tegenstelling tot Ajax, AZ en Feyenoord op de oude voet verder. Weliswaar onder leiding van een nieuw technisch trio (Ronald Koeman, Tonny Bruins Slot en Jan Wouters). Continuïteit is een belangrijk aspect in het topvoetbal. Westerhof is de eerste bij PSV die niet de bekende Brabantse gemoedelijkheid en de sfeer van het trainingskamp De Herdgang aanvoert als reden voor de standvastigheid van de selectie. „Wij zijn erin geslaagd om spelers en hun omgeving, zoals zaakwaarnemers, ervan te overtuigen dat het alleen zin heeft bij ons weg te gaan als je PSV kunt inruilen voor een absolute Europese topclub”, aldus de voorzitter.

En voor alle duidelijkheid: daaronder schaart hij clubs als HSV en Borussia Dortmund, waar een aantal Ajacieden hun toevlucht zocht, niet. Westerhof kan zich evenmin voorstellen dat PSV vele spelers gratis laat vertrekken, zoals concurrent Ajax. „Ons beleid is erop gericht contracten tijdig te verlengen.” PSV betaalt voor Nederlandse begrippen aan topspelers een goed salaris (Westerhof: „Maar niet te vergelijken met de Europese top”) en dat maakt het ook aantrekkelijker iets langer in Eindhoven te blijven. En verder natuurlijk het gegeven dat PSV vrijwel elk seizoen in de Champions League uitkomt.

Ten slotte speelt voor prominente PSV’ers toch ook de sfeer een rol. „Dat men zich thuis voelt is zeker van belang’’, weet Westerhof. „Alex is bijvoorbeeld een echte familyman. Buitenlanders worden hier wat makkelijker opgenomen in een gezin. Dat is toch wat anders dan dat je in een grote stad als Amsterdam of Rotterdam op een flatje terechtkomt. Daarnaast zorgt het trainingscomplex De Herdgang voor de ideale combinatie van topsport en gemoedelijkheid.”

Ook Oscar Moens, de nieuwe tweede doelman achter Gomes, heeft inmiddels ervaren wat het PSV-gevoel is. „Ik voelde me hier al snel helemaal thuis. Allemaal aardige mensen. En alles is tot in de puntjes geregeld. PSV heeft de organisatie van een echte topclub en dat wilde ik graag nog een keer meemaken. Het sportieve niveau is ook verschrikkelijk hoog. Deze club kan zich in alle opzichten meten met de top van Europa. Daarom heb ik er geen moeite mee hier op de bank te zitten.”

Hoewel Cocu nu toch echt in de nadagen van zijn carrière verkeert, lijkt PSV alleen maar sterker geworden. De defensie werd uitgebreid met drie spelers. Linksback Carlos Salcido, een 45-voudig Mexicaanse international, moet de opvolger worden van de Koreaan Young-Pyo Lee. En voor het centrum zijn het Belgische talent Jelle de Bock en de Fransman Manuel da Costa (ex-Nancy) aangetrokken. PSV heeft ook nog interesse in Edison Méndez, een middenvelder uit Ecuador, maar concreet is er nog weinig. Ongetwijfeld gaat de voorkeur van Koeman eerder uit naar een goede rechtsback. Hij heeft Jan Kromkamp (Liverpool) op het oog, maar diens komst moet wel financieel haalbaar zijn voor de club uit Eindhoven.

Het laatste woord is voor de nieuwe trainer Ronald Koeman, die als oud-speler weer ‘thuis kwam’ in Eindhoven. Hij vindt het een eer om in de voetsporen te treden van Hiddink, maar maakte toch wel een terechte, kleine kanttekening. „Het resultaat zal ook voor mij primair zijn”, gaf Koeman aan. „Ik zou graag in sportief opzicht hetzelfde wilde bereiken als Guus afgelopen seizoen. Maar soms vond ik dat de wedstrijden door PSV wel wat te simpel werden uitgespeeld. Zoals bijvoorbeeld tegen Twente [2-1]. In dit soort wedstrijden mag er best wel iets meer risico worden genomen.”

    • Erik Oudshoorn