Prijzen van cd’s en dvd’s zijn gedaald

De prijzen van cd’s en dvd’s zijn in de eerste helft van 2006 gedaald. Een cd-album kost gemiddeld 12,03 euro (was 12,80), voor een dvd betaalt de consument 11,25 euro, een daling van 10 procent. De prijs van een console-game daalde van gemiddeld 35,50 euro naar 31,81 euro. Dat heeft de Nederlandse Vereniging voor Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI) gisteren bekend gemaakt.

Voor het eerst is in Nederland het aantal nummers dat wordt gedownload groter dan het aantal verkochte ‘echte’ singles. Het aantal legale downloads is in het eerste half jaar verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Door die groei lijkt Nederland volgens de NVPI de achterstand op de VS een beetje goed te maken. In de VS zorgen downloads voor 9 procent van de omzet van platenmaatschappijen, in Nederland is dat nog maar 2 procent. Vooral muziek van Nederlandse artiesten als Marco Borsato en Ilse De Lange wordt veel van internet gehaald. Overigens downloaden nog steeds meer mensen illegaal dan legaal hun muziek van internet.

In totaal werd op de entertainmentmarkt in het eerste halfjaar 418,8 miljoen euro omgezet, tegen 404 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2005. De NVPI noemt de omzet in de entertainmentindustrie na jarenlange daling stabiel.

De omzet op de gamesmarkt groeide het eerste halfjaar van 2006 met 7,7 procent. De verkopen van pc-games daalden, maar de spellen voor de consoles doen het goed. In 2006 verkochten ook de spelcomputers goed. De Xbox360 en de Playstation Portable kwamen in het najaar van 2005 op de markt. Ze waren voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de 52 procent omzetstijging van hardware. De dvd-markt laat het beeld van 2005 zien. Weliswaar gaan meer schijfjes over de toonbank, maar de omzet daalt. Harry Potter scoorde goed, evenals The Chronicles of Narnia en de Nederlandse film Het Schnitzelparadijs.