Onderzoek naar Glen Mills

De Inspectie jeugdzorg gaat onderzoek doen naar de veiligheid van medewerkers en jongeren op de Glen Mills School in Wezep.

Het ministerie van Justitie, de Inspectie en de provincie Zuid-Holland hebben besloten tot het onderzoek. Onlangs is directeur Hans Nieukerke voor overleg met de Inspectie in Den Haag geweest. De resultaten worden uiterlijk medio oktober verwacht.

De aanleiding voor het onderzoek is een artikel in De Telegraaf waarin vier voormalige medewerkers zware kritiek uitten op de school. Er zou een gespannen sfeer hangen en het aantal ernstige incidenten zou de laatste maanden zijn toegenomen. De oorzaken daarvan zijn volgens de medewerkers onderbezetting en een conflict tussen management en personeel.

In een reactie op haar website stelt de school dat zij „afscheid heeft genomen van medewerkers die niet meewilden in veranderingen.” Verder zouden de vier voormalige medewerkers uit frustratie de publiciteit hebben gezocht. De veiligheidssituatie op de school en de hoeveelheid personeel op de school is, volgens het management, inmiddels weer in orde.

De Glen Mills School werkt volgens een uit de Verenigde Staten overgenomen heropvoedingssysteem. Jongeren die door crimineel gedrag in aanraking zijn gekomen met de kinderrechter worden hier anderhalf jaar onderworpen aan een streng regime.