Netwerken op zijn Surinaams: geen haast

Kwakoe wil verbreden en professionaliseren.

Het Surinaamse bedrijfsleven heeft een stand tussen de roti-tent en het schaafijskarretje.

De stadsdeeltent op Kwakoe, voor (startende) ondernemers. Foto Roger Cremers Nederland, Amsterdam, 30-07-2006 Kakoe festival 2006: 'The Best Opportunity', Debat voor talentvolle (startende) ondernemers. ('Kansen krijgen en kansen grijpen') In de stadsdeeltent in het Bijlmerpark te Amsterdam-Zuidoost. Het Kwakoe Zomer Festival wordt sinds 1975 elk jaar tijdens een aantal weekeinden in de zomer gehouden te Amsterdam. Het is van origine een Surinaams festival, maar ontwikkelt zich de laatste jaren tot een multicultureel festival. Het festival is ontstaan in 1975 als voetbaltoernooi, georganiseerd door Stichting Jongeren Centrum Kwakoe. Het speelde zich aanvankelijk af op de sportvelden van SV Bijlmer, op de locatie van het huidige Bijlmerplein in Amsterdam Zuidoost. In 1983 verhuisde het festival naar de huidige locatie in het Bijlmerpark. Eind jaren negentig dienden zowel het jongerencentrum Kwakoe als de organisatie van het festival een vergunningaanvraag in. De festivalorganisatie Stichting Kwakoe Events onder leiding van Winston Kout kreeg de vergunning toegewezen en heeft het festival sindsdien georganiseerd. Van een louter Surinaams feest, voor arme Surinamers uit de Bijlmerhoogbouw die geen geld hebben om op vakantie te gaan, ontwikkelde het festival zich sindsdien tot een multicultureel festival dat zich ook op Antillianen en Afrikanen richt. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Roti, zuurgoed, barra’s en fladders, je kunt het allemaal eten bij de standjes op het Kwakoe festival rondom het voetbalveld in het Amsterdamse Bijlmerpark. Wat op deze plek 31 zomers geleden begon met een voetbalwedstrijd en een barbecue, is uitgegroeid tot een festival van zes weken lang voetballen, dansen en eten.

„Hoewel de voetbalwedstrijd nog steeds een grote trekpleister is, is het Kwakoe Festival inmiddels ook het grootste niet-gesubsidieerde multiculturele festival van Nederland”, zegt John Tjon A Ten trots, al twintig jaar bestuurslid van de stichting Kwakoe Events. „Dertig procent financieren we uit geld van sponsors en partners, de rest uit de inkomsten van de standwerkers.”

En daarvan zijn er zo’n honderd op het festival: van roti-tentje tot muziekpodium, van schaafijskarretje tot een tent van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). „Wat die hier doet? Dit is een goed voorbeeld van de verbreding en professionalisering van Kwakoe”, legt Tjon a Ten uit. „Naast verbanden die we leggen met culturele organisaties als Joop van den Ende-producties en Jeugdtheater Elleboog, hebben we die ook met het bedrijfsleven.

De VSB legt op Kwakoe contacten met Nederlandse bedrijven, maar geeft ook informatie over bedrijven in Suriname. Reshma Radjie, beleidsmedewerker van de VSB: „De mensen verwachten eerst barra’s of zuurgoed in onze stand, maar nee, hier kun je alleen informatie krijgen!” De VSB richt zich op grote bedrijven die willen investeren in Suriname. Maar omdat het land de laatste jaren juist negatief in de publiciteit kwam, is het lastig om dat imago ‘bananenrepubliek’ te keren, meent Radjie. „Juist daarom laten wij aan bedrijven zien hoe ze professioneel kunnen investeren in Surinaamse bedrijven zoals Staatsolie, de RBTT-bank of Fernandes-bakkerijen.” Voor kleine bedrijven heeft de VSB trainingsprogramma’s. „Die zijn vaak nog niet ready om te exporteren, of zijn daarvoor simpelweg te klein”, legt de VSB-beleidsmedewerker uit. „Wij leren ze hoe ze in clusters kunnen samenwerken met andere bedrijfjes, zodat ze hoge kosten van bijvoorbeeld een marktonderzoek samen kunnen delen.” Hoewel het niet helemaal de bedoeling is, geeft de VSB ook persoonlijke adviezen. „Op een festival lopen ook studenten binnen die bijvoorbeeld net in Nederland zijn afgestudeerd, maar in Suriname willen gaan werken.

Wie een eigen bedrijfje wil beginnen, kan deze middag op Kwakoe ook terecht in de ‘stadsdeeltent’ bij het debat ‘Kansen voor talentvolle ondernemers’. Daar zit echter slechts een handjevol mensen en de organisatie lijkt zich niet druk te maken om Surinaamse clichés. Ronny Lede: „We beginnen wat later, dat hoort erbij op Kwakoe…no spang!”

Als het debat ondanks het verscheidene malen uitvallen van de elektriciteit dan toch op gang komt, maakt stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet duidelijk hoe trots ze is op ‘haar’ Startersfonds Zuidoost. „Deze samenwerking van stadsdeel Zuidoost, de gemeente Amsterdam en de Rabobank, een door de Europese Unie ondersteund traject, biedt inmiddels steun aan 120 talentvolle startende ondernemers.” In het debat wordt ook een kritische noot gekraakt door Ataram Sahai, succesvol garagehouder in de Bijlmer: „Je doet nog niks, maar krijgt toch geld…ik vind het maar raar!”

Toch gaat de meeste aandacht uit naar Stanley Antjes, successtory van het project, die zijn eigen makelaarskantoor heeft opgezet na een financiering van 17.500 euro: „Het is moeilijk om als jonge ondernemer alle opstartkosten zelf te dragen, maar nu zijn mijn slapeloze nachten voorbij.” Een applausje volgt uit de zaal, die inmiddels half is leeggelopen naar het voetbalveld.

Want de meeste aandacht gaat op Kwakoe toch uit naar de wedstrijd, net als vroeger.

www.kwakoe.nlwww.startersfonds-zo.nlwww.vsbstia.org

    • Natascha van Aalst