Mogelijk 10.000 doden na noodweer N-Korea

Door noodweer en overstromingen zijn afgelopen maand in Noord-Korea zeker 6.000 mensen om het leven gekomen. Ongeveer 4.000 mensen worden nog vermist.

Een Zuid-Koreaanse hulporganisatie, ‘Good Friends’ in Seoul, heeft dat vanochtend bekendgemaakt. Volgens de organisatie, die zich onder andere inzet voor de opvang van Noord-Koreaanse vluchtelingen, zijn rond de 1,5 miljoen mensen dakloos geworden als gevolg van de overstromingen.

De nieuwe schatting over het aantal slachtoffers in het grotendeels van de buitenwereld afgesloten stalinistische land is veel hoger dan die welke tot dusver de ronde deden. Vorige week meldden de Verenigde Naties dat ten minste 154 mensen waren verdronken en dat er zeker 127 vermisten waren. Maar de VN zeiden ook dat dit een conservatieve schatting was. De Noord-Koreaanse autoriteiten zelf meldden slechts dat het noodweer „honderden” slachtoffers heeft gemaakt, en dat wegen, bruggen, spoorlijnen en telefoonverbindingen werden vernield.

Ook maakte het regime in Pyongyang afgelopen weekeinde bekend, bij monde van zijn gezant bij de VN in New York, dat het traditionele massaspektakel ter herdenking van de vroegere leider Kim Il-sung en ter ere van de huidige Kim Jong-il dit jaar wordt geschrapt wegens de rampspoed van afgelopen maand.

Het Zuid-Koreaanse Rode Kruis in Seoul zei vanochtend dat haar Noord-Koreaanse zusterorganisatie onder dankzegging een hulpaanbod heeft afgeslagen. Noord-Korea zal de herstelwerkzaamheden zelf ter hand nemen, had een Noord-Koreaanse functionaris geantwoord. (AFP, AP)