Kummelbrood met zalm

Voor 1 brood:250 gram volkoren meel250 gram bloem1 zakje gistkorrels (7 gram) of 20-25 gram verse gist2 theelepels suiker3-3,5 deciliter handwarm water2-3 eetlepels Griekse yoghurt 0% vet1 eetlepel karwijzaad2 eetlepels olijfolie1-2 theelepels zoutfacultatief: 2 theelepels lijnzaadgerookte (Noorse) zalmfilet in lange plakken

Zelf brood bakken is weer in. De handel in broodbakmachines bloeit. Molens hebben niet te klagen over klandizie voor het meel dat ze maken. Ik bakte kummelbrood, dat uitstekend bleek te smaken bij gerookte zalm.

Meng de twee soorten meel (bloem) in een kom. Strooi er de gistkorrels en suiker bij. (Verse gist met de suiker in een deel van het handwarme water – niet warmer dan 40 graden – oplossen en dan in een kuiltje in het meel schenken.) Voeg vervolgens de rest van het water, de yoghurt, het karwijzaad (kummel), de olie, het zout en desgewenst het lijnzaad toe. Meng alles met de hand of machinaal tot een elastische massa die niet aan de wand blijft plakken. Doe er eventueel nog wat handwarm water bij als het deeg te droog dreigt te worden. Neem het deeg uit de kom en kneed het op een dun met bloem bestoven vlakke ondergrond.

Houd het deeg vast met de ene hand en duw het met de palm van de andere hand van voor naar achteren uit tot een uitgerekte lap. Draai die lap een kwartslag, vouw hem overlangs dubbel en ga nu in dwarse richting 10 minuten door met rollen en kneden, van voor naar achteren. Maak van het deeg als het soepel is een bal en laat die in een schone, afgedekte kom op een warme plek 30 tot 40 minuten rijzen. Stuif bloem op een ondergrond en druk daarop het deeg plat om luchtbellen kwijt te raken. Maak een rechthoek van het deeg, even lang als de broodvorm die u gaat gebruiken.

Vet de vorm in, rol het deeg op en leg het met de naad naar beneden in de vorm. Nog eens afgedekt 45 tot 60 minuten laten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bak het brood op een rooster midden in de oven in 35 tot 40 minuten bruin en gaar. Gaar brood klinkt hol als je er tegenaan tikt. In sneetjes serveren met boter en zalm.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: artisjokken met gembersaus

    • Annelène van Eijndhoven