kort08

Gemeenten willen NV oprichten voor het innen van belastingen

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer gaan hun lokale belastingdiensten onderbrengen in een gezamenlijke naamloze vennootschap die commerciële activiteiten kan ontwikkelen. Als het plan doorgaat, is voor het eerst sprake van een naamloze vennootschap (NV) voor de inning van belastingen met overheden als aandeelhouders. De NV krijgt de uitvoering van de lokale belastingheffing tot taak. Ook kan de NV activiteiten ontwikkelen voor andere gemeenten, waterschappen of nutsbedrijven. De gemeenteraden van Haarlem en Haarlemmermeer zullen zich naar verwachting in september uitspreken over het planvoor een verzelfstandigde regionale belastingdienst. De bedoeling is dat deze op 1 januari 2007 in werking treedt.

Legionella in Utrechts drinkwater gevonden

Utrecht. In het drinkwater van 78 woningen in de Rivierenwijk in Utrecht zit een te grote hoeveelheid legionellabacteriën, zo bleek uit onderzoek van het laboratorium van Hydron Midden-Nederland bij 173 woningen. Dat hebben de betrokken instanties gisteren bekendgemaakt. Het gaat om een complex huur- en koopwoningen waar de drinkwatertemperatuur de wettelijke norm van 25 graden Celsius overschrijdt. Voor het hele complex van 207 woningen zijn maatregelen genomen om de kans op besmetting te beheersen. Tot nu toe zijn geen gevallen van besmetting onder bewoners bekend. (ANP)

Lichamen militairen terug naar Nederland

Den Haag. De lichamen van de twee Nederlandse militairen die vorige week omkwamen door een helikoptercrash in Afghanistan, komen mogelijk vanavond aan op de vliegbasis in Eindhoven. Dat maakte het ministerie van Defensie gisteren bekend. De lichamen van de verongelukte sergeant van de Koninklijke Landmacht, Bart van Boxtel, en de luitenant-kolonel van de Koninklijke Luchtmacht, Jan van Twist, zijn geïdentificeerd door het Rampen Identificatie Team (RIT) in Kabul. Commandant Dick Berlijn bracht eerder gistermiddag een bezoek aan het RIT op de Amerikaanse militaire basis bij Kabul, om de teamleden een hart onder de riem steken bij hun werk. Het RIT is bezig met de identificatie van de in totaal zestien slachtoffers van de helikoptercrash. (ANP)

Herhaalde oproep voor donorregistratie

Den Haag. Ongeveer 800.000 Nederlanders tussen 45 en 55 jaar krijgen volgend jaar opnieuw een formulier waarop ze kunnen aangeven of ze orgaandonor willen zijn. Dat blijkt uit een wetswijziging die minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens de minister was het te duur om alle Nederlanders een nieuwe oproep te sturen. Bij de groep 45- tot 55-jarigen is de kans het grootst dan mensen donor willen worden, bleek uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van gezondheidszorg Nivel. Hoogervorst verwacht 120.000 reacties. (ANP)

Verfspoor van Heerlen tot aan Maastricht

Heerlen. De gemeente Heerlen heeft een verfspoor gevonden dat op de autosnelweg A79 van Heerlen naar Maastricht loopt. De gemeente wil weten wie dat spoor getrokken heeft, aldus een woordvoerster gisteren. Ambtenaren van de gemeente zagen vrijdag het verfspoor, dat begint ter hoogte van Terworm in Heerlen, en besloten het tientallen kilometers lange spoor te volgen. Zodoende kwamen ze uit bij de Geusselt op de A2 in Maastricht, waar het spoor doodloopt. De gemeente wil bekijken of de schoonmaakkosten, enkele tienduizenden euro’s, op de dader verhaald kunnen worden zodra deze gevonden is. (ANP)