Koers KPN kan nog verder stijgen

De exploitanten van vastelijntelefonie mogen dan in het nauw gedreven zijn, KPN heeft laten zien dat er een uitweg is. Een jaar geleden waarschuwde het Nederlandse telecomconcern nog dat de concurrenten bezig waren grote happen uit zijn mobiele- en vastelijnactiviteiten te nemen. De beurskoers daalde in lijn met de sector en kwam op een gegeven moment beneden de 6,40 euro per aandeel uit.

Maar sindsdien is KPN tegen de markt ingegaan. De koers is met 30 procent gestegen, terwijl de rest van de sector met 10 procent is gedaald. Hoe heeft KPN dat voor elkaar gekregen?

De oplossing was een mengelmoes van strategieën, waaronder het schrappen van banen, overnames en het gebruik van nieuwe merknamen. Op de binnenlandse markt voor mobiele telefonie heeft KPN de vruchten geplukt van de overname van concurrent Telfort. Daardoor verdween een grote bron van ergernis. Door de prijzen te verlagen en het netwerk open te stellen voor virtuele mobiele aanbieders heeft Telfort het leven moeilijk gemaakt voor duurdere concurrenten. De consolidatie van de markt heeft KPN in staat gesteld vast te houden aan de winstmarge van 39 procent, ondanks het opslokken van een rivaal met een half zo hoge marge.

Daarnaast onderging KPN’s Duitse mobiele dochter, E-Plus, een dramatische opleving door een paar van Telforts trucjes toe te passen. Het verlaagde de prijzen en concentreerde zich net als veel virtuele aanbieders op specialistische marktsegmenten. E-plus heeft bijvoorbeeld met succes een merk gelanceerd dat zich richt op de Turkse gemeenschap in Duitsland.

Door klanten te blijven aantrekken, heeft E-plus de omzet groeiende gehouden ondanks zijn lage prijzen. En door scherp te bezuinigen, wist het de winst met een verbluffende 73 procent te laten stijgen.

KPN lijkt zelfs vooruitgang te boeken bij zijn vastelijndivisie. Het heeft het omzetverlies aan breedbandaanbieders met goedkope diensten tot staan weten te brengen, deels door breedbandconcurrenten op te kopen, waardoor zijn aandeel op de Nederlandse markt voor breedbandinternet met 7 procent is gestegen naar 39,6 procent.

Als gevolg daarvan verwacht KPN voor dit jaar nu een winstgroei met lage enkelvoudige cijfers, waar aanvankelijk nog werd uitgegaan van een gelijkblijvende winst. Niettemin worden de aandelen met een koers van 9,30 euro nog steeds verhandeld op slechts zo’n 5,8 maal de winst, een bescheiden premie ten opzichte van het sectorgemiddelde van 5,4. Voeg daar het permanent aanwezige gerucht aan toe dat KPN een overnamekandidaat zou kunnen zijn – het concern moet volgens zakenbank Morgan Stanley 11 euro per aandeel kunnen opbrengen – en het is duidelijk dat de koers verder zal stijgen.

Mike Verdin

Voor meer commentaar uit Londen:www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Verdin