Kandidaten: grootschalige fraude verkiezingen Congo

Ambtenaren sorteren stembiljetten in een centraal stembureau in Kinshasa Foto AP Election officials sort through election boxes and tallies at a central election processing station in Kinshasa, Tuesday Aug. 1, 2006. It is expected to take over three weeks to know the official result of Sunday's first democratic election in over 45 years. (AP Photo/Jerome Delay) Associated Press

Bij de verkiezingen in Congo van afgelopen zondag is systematische en grootschalige fraude gepleegd. Dat zeggen enkele van de 32 Congolese presidentskandidaten. Onder hen is vice-president Azarias Ruberwa van de voormalige rebellenpartij RCD, die heeft verklaard de verkiezingsresultaten niet te zullen accepteren. Hoewel veel stemlokalen in grote plaatsen al voorlopige en gedeeltelijke uitslagen hebben bekendgemaakt, worden de definitieve resultaten pas over enkele weken verwacht.

Volgens Ruberwa, die vooral populair is onder de Tutsi-minderheid in het oosten van Congo, hebben Rwandese Hutu-milities in dat gebied kiezers gedreigd de oren af te snijden, als zij niet zouden stemmen op de zittende president Joseph Kabila. Ook zou de partij van Kabila stemmen hebben gekocht, zouden er stembiljetten zijn vervalst en zou de inhoud van stembussen zijn verwisseld. „De onregelmatigheden zijn zo substantieel dat de nationale resultaten erdoor worden vertekend”, stelde Ruberwa’s partij in een verklaring.

De Verenigde Naties en het Amerikaanse Carter Center, dat 58 waarnemers in Congo heeft gestationeerd, noemen de verkiezingen, de eerste in Congo in ruim veertig jaar, ondanks kleine onregelmatigheden geslaagd. De Afrikaanse Unie verklaarde vandaag hetzelfde. De Congolese kiescommissie heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen van fraude.

Ruberwa heeft verklaard de verkiezingsuitslagen via juridische weg en op vreedzame wijze te zullen aanvechten. President Kabila heeft gezegd de uitslagen te accepteren, ook als hij de verkiezingen verliest.

Kabila’s belangrijkste uitdager, de ex-rebellenleider en vice-president Jean-Pierre Bemba, zei maandag in meer dan de helft van de provincies een voorsprong te hebben op de rest van de kandidaten. Volgens gedeeltelijke uitslagen is in het westen van Congo en in de hoofdstad Kinshasa veel op Bemba gestemd. Kabila krijgt vooral steun in het oosten van het land. (AFP, AP, Reuters)