Jazz tegen een haag van elektronische beats

CD nu-jazz DJ Maestro & Catch 22: Mesmerize Dig This

CD nu-jazz

DJ Maestro & Catch 22: Mesmerize Dig This

Met zijn Blue Note Trip compilatie-cd’s wilde DJ Maestro een nieuwe generatie de weg wijzen in het ‘onoverzichtelijke’ jazzlandschap. Met een bijna missionarisachtige gedrevenheid onderstreepte Martijn Barkhuis, alias DJ Maestro, daarbij steeds dat er achter zijn gemixte smeltkroes van gloedvolle jazzytunes echt ideeën scholen.

Toen vervolgens anderen de schatkamers van Blue Note mochten doorzoeken, trok hij zijn eigen plan: een eigen label en een album met eigen muziek.

Hoewel hij jaren viool speelde in diverse jeugdorkesten, speelt DJ Maestro op Mesmerize - een samenwerkingsverband met het producersteam Catch 22 – echter zelf geen noot. Wie er precies in welk nummer aan de knoppen draait, wordt niet helemaal duidelijk, maar de selectie van jazzmusici als Benjamin Herman, Tineke Postma, Peter Beets en zangeres Lilian Vieira is zéker van Maestro. Hij combineert zijn dansbare jazzplaatjes immers graag met live jazz. Ook deze cd, een prima opwarmer voor een lange nacht, heeft een onmiskenbaar dansbare uitwerking.

Stukken als Damn that beat drijven de jazz op tegen een haag van elektrische beats. Maar wanneer computers overheersen en de jazz slechts een smaakmakertje is, verdwijnt de overgave.

    • Amanda Kuyper