Israël breidt offensief in zuiden Libanon uit

Israël heeft gisteren zijn grondoffensief in het zuiden van Libanon uitgebreid. Enkele duizenden Israëlische soldaten zijn met tanks en pantservoertuigen het gebied binnengetrokken, waar op verschillende plaatsen zwaar werd gevochten. Doel van het grondoffensief is de uitschakeling en vernietiging van bunkers, munitieopslagplaatsen en raketlanceerinstallaties van Hezbollah langs de Israëlisch-Libanese grens.

Israël wil met het offensief een bufferzone van vier tot zes kilometer creëren. Het leger heeft toestemming gekregen op te trekken tot de rivier de Litani. Het zou echter niet de bedoeling zijn het gebied van grens tot rivier te bezetten. Nog eens 15.000 reservisten worden opgeroepen, waardoor het aantal gemobiliseerde soldaten op 45.000 komt.

Na een korte beperking van de luchtaanvallen gedurende minder dan 24 uur, hervatte de luchtmacht gisternacht de bombardementen op „de militaire infrastructuur van Hezbollah”. Ook de wegen van de Syrische grens naar zuidelijk Libanon en in de Beka’avallei werden vanuit de lucht onder vuur genomen.

De bombardementen hebben de hulpverlening van de Verenigde Naties vertraagd. Israël weigerde twee van de drie konvooien met hulpgoederen toegang tot Zuid-Libanon. De hulpverleners die wel toegang kregen zeiden dat ze overrompeld werden door de hervatte luchtaanvallen die 48 uur gestaakt zouden worden.

Internationaal overleg over een bestand en een multinationale macht heeft nog geen resultaat opgeleverd. De Amerikaanse president Bush wil een VN-resolutie die een staakt-het-vuren koppelt aan de ontwapening van Hezbollah, de vrijlating van de twee ontvoerde Israëlische soldaten en een einde aan de steun van Syrië en Iran aan Hezbollah. De Israëlische premier Ehud Olmert ziet niets in een onmiddellijk staakt-het-vuren, omdat elke dag van gevechten Hezbollah verzwakt.

Israëlische ministers en generaals zeiden nog ten minste tien dagen tot twee weken nodig te hebben om Hezbollah uit het grensgebied te verdrijven. Premier Olmert heeft de Britse premier Blair laten weten dat het Israëlische offensief doorgaat tot het moment van aankomst van een multinationale macht.