Internetstemmen van rechts

In weinig landen is internet zo doorgedrongen in de samenleving als in Zweden. Toch wordt er relatief weinig geblogd.

De Zweedse index Nyligen.se geeft meer dan vijfhonderd treffers bij ‘fotboll’. Zweden werd uitgeschakeld in de achtste finale van het WK. Foto AP Nyligen.se geeft meer dan vijfhonderd treffers bij ‘fotboll’, ondanks de uitschakeling van Zweden in de achtste finales van het WK2006. Foto AP Swedish national soccer team fans cheer for their team befor the start of the Germany v Sweden Round of 16 soccer match at the World Cup stadium, Munich, Germany, Saturday, June 24, 2006. (AP Photo/Thomas Kienzle) Associated Press

Het conflict in het Midden-Oosten en de komende parlementsverkiezingen in Zweden zijn op dit ogenblik de meest besproken kwesties op Zweedse weblogs. Dit blijkt uit de automatische tellingen die de blogportals knuff.se en nyligen.se bijhouden over duizenden Zweedse weblogs. De laatste site toont van minuut tot minuut op welke blogs nieuwe bijdragen staan.

Verreweg de meeste posts gaan echter niet over hete kwesties als het Midden-Oosten en de verkiezingen. Alledaagse beslommeringen, eten en drinken, computers, sport en film zorgen voor een aanhoudende stroom bijdragen. Tot de bekendste blogs behoort die van Annica Tiger (tiger.se/blog), over dieren, honden in het bijzonder, computers en politiek. „Gedachten van een gewoon mens.”

Internet is overal in Zweden, en het is snel en goedkoop. Op veel plaatsen kun je voor 45 euro per maand een verbinding van 100 megabit krijgen, vier à vijf keer zo snel als in Nederland voor particulieren beschikbaar is voor circa 100 euro per maand. Maar dat wil niet zeggen dat het hele land zit te bloggen. De schattingen van het aantal Zweedse weblogs variëren, maar komen niet hoger dan enkele tienduizenden. Zweden zijn zwijgzaam op het web, in tegenstelling tot Nederlanders. Eerder dit jaar schatte maandblad Emerce dat er in Nederland 600.000 blogs zijn, waarvan 250.000 daadwerkelijk wordt bijgehouden.

De boulevardbladen Expressen en Aftonbladet bieden beide blogfaciliteiten voor lezers op hun site, net als de Volkskrant in Nederland. Steeds meer media openen ook weblogs voor hun eigen redacteuren. ’s Lands toonaangevende krant Dagens Nyheter loopt hierin echter achter. Voor de komende verkiezingen heeft commentator Hanne Kjöller als eerste een blog. Sommige journalisten hebben een eigen blog, los van het medium waarvoor ze werken, zoals Håkan Jacobson, commentator van Upsala Nya Tidning. „De standpunten die hier worden opgevoerd, komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die welke worden gepresenteerd door de commentatoren van UNT”, schrijft hij op haja.nu.

Tot de internationaal bekendere bloggers behoort globalist Johan Norberg (johannorberg.net). Bijna al zijn bijdragen zijn in het Engels. De vice-voorzitter van de Europese commissie, de Zweedse Margot Wallström (weblog.jrc.cec.eu.int/page/wallstrom), blogt ook vooral in het Engels. Net als die van Norberg zijn haar teksten bedoeld voor een internationaal publiek. Ze krijgt vele tientallen reacties per bijdrage. „To me you appear as a busybody who uses my cash to interfere with my life”, schrijft ene Len. Sommigen grijpen de reactiemogelijkheid aan om heel andere onderwerpen te berde te brengen, waar anderen dan weer op reageren. Reacties worden gescreend, maar de moderator, die zelf ook deelneemt aan discussies, is niet kinderachtig.

Op 17 september kiest Zweden een nieuw parlement. Dat betekent dat er nu nóg meer politiek rumoer is dan anders in de Zweedse blogosfeer. Opmerkelijk in een zo van sociaaldemocratie doordesemd land is dat de meeste politieke weblogs een rechtse signatuur hebben. Uit een enquête onder Zweedse bloggers bleek overigens dat een ruime meerderheid rechts zou stemmen. In die zin komen de bloggers aan de macht, want de alliantie van de vier rechtse oppositiepartijen lijkt af te stevenen op een meerderheid.

Een stap verder naar rechts houdt Tommy Funebo een genuanceerde en informatieve blog bij over Sverigedemokraterna (sverigedemokraterna. blogspot.com), een extreemrechtse partij die in de meeste media alleen aan bod komt als er een rel is. Zo vormt de blogosfeer ook bij serieuze zaken een mooie aanvulling op de klassieke media.

Dit is het derde deel van een serie over weblogs uit verschillende delen van de wereld. Volgende week: Zuid-Afrika.

    • Dick van Eijk