Internetstemmen van rechts

In weinig landen is internet zo doorgedrongen in de haarvaten van de samenleving als in Zweden.

Toch wordt er relatief weinig geblogd.

IJshockey is een populair onderwerp op Zweedse blogs. Zweden is wereld- en Olympisch kampioen. Foto AP Hans Zetterberg, Detroit Red Wings, dances in front of his team mates, wearing gold-colored helmets at an outdoor stage in downtown Stockholm, Sweden Monday May 22 2006. Thousands of fans cheered the Swedish national icehockey team who blanked the Czech Republic 4-0 in the World Cup final Sunday in Riga, Latvia, becoming the first team to win the world and Olympic titles in the same year. (AP Photo/Scanpix/Fredrik Persson) ** SWEDEN OUT ** Associated Press

Het conflict in het Midden-Oosten en de komende parlementsverkiezingen in Zweden zijn op dit ogenblik de meest besproken kwesties op Zweedse weblogs. Dit blijkt uit de automatische tellingen die de blogportals knuff.se en nyligen.se bijhouden over duizenden Zweedse weblogs. Op die laatste site is letterlijk van minuut tot minuut te volgen op welke blogs nieuwe bijdragen verschijnen.

Verreweg de meeste posts gaan echter niet over een van deze hete kwesties. Alledaagse beslommeringen, eten en drinken, internet en computers, ijshockey, voetbal, muziek en film zorgen voor een aanhoudende stroom bijdragen. Tot de bekendste blogs behoort die van Annica Tiger (tiger.se/blog), over dieren, honden in het bijzonder, computers en – ook – politiek. „Gedachten van een gewoon mens”, noemt ze het zelf.

Internet is overal in Zweden, en het is snel en goedkoop. Op veel plaatsen kun je voor 45 euro per maand een verbinding van 100 megabit krijgen, vier à vijf keer zo snel als in Nederland voor particulieren beschikbaar is à raison van circa 100 euro per maand. Maar dat wil niet zeggen dat het hele land zit te bloggen. De schattingen van het aantal Zweedse weblogs variëren, maar komen niet hoger dan enkele tienduizenden. Zweden zijn zwijgzaam op het web, in tegenstelling tot Nederlanders. Eerder dit jaar schatte het tijdschrift Emerce dat er in Nederland 600.000 blogs zijn, waarvan 250.000 daadwerkelijk wordt bijgehouden.

De boulevardbladen Expressen en Aftonbladet bieden beide blogfaciliteiten voor lezers op hun site, net als de Volkskrant in Nederland. Steeds meer kranten en andere media openen ook weblogs voor hun eigen redacteuren. ’s Lands toonaangevende krant Dagens Nyheter loopt hierin echter achter. Ter gelegenheid van de komende verkiezingen heeft hun commentator Hanne Kjöller als eerste een blog, maar zonder links en zonder reactiemogelijkheid.

Sommige journalisten hebben een eigen blog, geheel los van het medium waarvoor ze werken, zoals Håkan Jacobson, commentator van Upsala Nya Tidning (UNT). „De standpunten die hier worden opgevoerd, komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die welke worden gepresenteerd door de commentatoren van UNT”, schrijft hij in het colofon van zijn privéblog (haja.nu).

Tot de internationaal bekendere bloggers behoort globalist Johan Norberg (johannorberg.net). Bijna al zijn bijdragen zijn in het Engels. Johnny Munkhammer – net als Norberg een jonge, hippe, rechtse econoom – onderhoudt een eveneens veel gelezen blog (munkhammar.org), deels in het Engels, deels in het Zweeds.

De vice-voorzitter van de Europese commissie, Margot Wallström (weblog.jrc.cec.eu.int/page/wallstrom), blogt ook vooral in het Engels. Net als die van Norberg zijn haar teksten bedoeld voor een internationaal publiek. Ze krijgt vele tientallen reacties per bijdrage. „To me you appear as a busybody who uses my cash to interfere with my life”, schrijft ene Len. Sommigen grijpen de reactiemogelijkheid aan om heel andere onderwerpen te berde te brengen, waar anderen dan weer op reageren. Reacties worden gescreend, maar de moderator, die zelf ook deelneemt aan discussies, is niet kinderachtig. Bij Norberg en Munkhammer kunnen bezoekers overigens niet reageren, maar de hippe economen beschikken dan ook niet over de staf van Wallström om reacties te modereren.

Op 17 september kiest Zweden een nieuw parlement. Dat betekent dat er nu nóg meer politiek rumoer is dan anders in de Zweedse blogosfeer. Opmerkelijk in een zo van sociaaldemocratie doordesemd land is dat de meeste politieke weblogs een rechtse signatuur hebben. Uit een enquête onder Zweedse bloggers (niet alleen politieke bloggers) bleek overigens dat een ruime meerderheid rechts zou stemmen. In die zin komen de bloggers aan de macht, want de alliantie van de vier rechtse oppositiepartijen lijkt af te stevenen op een meerderheid.

Een stap verder naar rechts houdt Tommy Funebo een genuanceerde en informatieve blog bij over Sverigedemokraterna (sverigedemokraterna.blogspot.com), een extreemrechtse partij die in de meeste media alleen aan bod komt als er een rel is. Zo vormt de blogosfeer ook bij serieuze zaken een mooie aanvulling op de klassieke media.

De meest recente bijdragen aan ruim vijfduizend Zweedse blogs worden volautomatisch bijgehouden op nyligen.se.

Dit is het derde deel van een serie over weblogs uit verschillende delen van de wereld. Volgende week: Zuid-Afrika.

    • Dick van Eijk