gevonden foto

Annelies Kuiper:

Wie gaat er voor een tuinkabouter poseren? Iemand die heel erg van tuinkabouters houdt. Iemand die net zijn nieuwe camera uitprobeert en toevallig voor een tuinkabouter knielt. Iemand die foto’s maakt als bedankje voor het cadeau dat zijn schoonouders hebben gestuurd vanuit Beieren. Dat de man poseert is wel duidelijk: zijn handen zijn nog schoon, hij heeft zijn nette broek aan en aan zijn voet hangt een schoen die hij snel aanschiet om de vuilnis buiten te zetten. En hij voert een stukje theater op: hakken in bloeiende violen doe je niet. Behalve voor de foto.

Rein Jelle Terpstra:

Wat een lief beeld, bijna koket zoals de man poseert, met zijn beste kleren aan. Toch zal hij best wel aan het werk zijn, als je het opgeduwde horloge aan zijn arm bekijkt. Dat kokette van deze foto heeft, hoe langer je er naar kijkt, zijn oorzaak áchter de gehurkte man: die tuinkabouter. Zo klein als hij is, bepaalt hij de hele foto, met z’n baard en z’n opgemaakte lippen. Twee bloempotten tegen zich aan geklemd en een smachtende blik in zijn ogen. Al met al een nogal androgyn type tuinkabouter. De man en die tuinkabouter, met z’n tweeën bouwen ze aan een nestje, zorgen dat ze straks die kale schutting nooit meer zien.