Fax is renner fataal

T-Mobile maakt dit wielerseizoen geen gebruik meer van Jörg Ludewig. Dat maakte een woordvoerder van de ploeg vandaag bekend tijdens de Ronde van Duitsland.

De ploegleiding kwam tot het besluit omdat Ludewig in 1998 probeerde doping aan te schaffen. „Ik ben overal toe bereid”, schreef de 30-jarige Duitser destijds in een fax die de organisatie van de Ronde van Frankrijk onderschepte en openbaar maakte.

Ludewig bevestigt volgens het persbureau ANP dat hij de fax heeft opgesteld maar gaf tevens aan afgezien te hebben van verboden middelen. Zijn contract loopt komend jaar af. Eerder kwam Ludewig onder meer uit voor het Duitse Gerolsteiner en het Italiaanse Domina Vacanze.

T-Mobile schorste begin vorige maand, daags voor de start van de Tour, kopman Jan Ullrich en de Spanjaard Oscar Sevilla, wegens hun betrokkenheid bij het bloeddopingschandaal in Spanje. Kort daarna werden beiden ontslagen.

Aan de vooravond van de start van de Ronde van Frankrijk overwoog T-Mobile nog even om met de hele ploeg uit de Tour te stappen. De zeven overgebleven renners gingen een dag later toch van start in Straatsburg. Er was zonder Ullrich nog relatief veel succes voor de ploeg: er waren drie etappezeges, de Oekraiener Sergij Gontsjar reed in de gele trui, en de Duitser Andreas Klöden werd derde. Hij schuift op naar de tweede plaats als de van doping verdachte Floyd Landis zijn gele trui kwijtraakt. Klöden werd ook tweede in de Tour van 2004.