De stank van de straat en de wierook van het altaar

cd hiphop

DMX – Year Of The Dog Again

Sony Urban Music/Columbia

God vergeef DMX, want hij heeft pijn. Het publiek vergaf hem al, Heer, en maakte van hem de enige rapper die vijf albums achter elkaar op één zag binnenkomen in de Amerikaanse Billboard-hitlijst, waarvan de eerste twee binnen één jaar. Vergeef DMX (Dark Man X) zijn talloze botsingen met justitie; hij is een ‘big boy now but not yet grown up’. En, Heer, vergeef hem ook zijn dagelijkse dope. Hij worstelt en heeft de drugs nodig om zijn pijn te verzachten.

Ook op zijn zesde album wisselt DMX de stank van de straat af met de wierook van het altaar. In de slangenkuil waarin DMX opgroeide, heeft hij geleerd slechts te vertrouwen op Jezus en op de pitbulls die hem, zo klinkt het tenminste, hebben leren rappen. Nadat één zo’n trouwe viervoeter overleed, tatoeëerde DMX zijn naam op zijn lichaam. En op elk album spreekt DMX Uw Zoon rechtstreeks aan, Heer, en smeekt hij om vergiffenis voor zijn zondige leven.

Luister naar die zware, opruiende beats waarover DMX zijn pijn uitschreeuwt, Heer. Die vet aangezette ritmes die links en rechts klappen uitdelen, die bombastische blazers, die riffs, dat gillende luchtalarm, die schotensalvo’s. Die energie van hardrock, die littekens van blues en die hartklop van compromisloze hiphop. DMX blaft nog steeds, Heer, en er is niets veranderd sinds zijn eerste album. Maar de Matthäus Passion is U toch ook niet gaan vervelen?

    • Saul van Stapele