De mug van Libanon

‘Miiiiiiiiiiiiiiiiiiiii”… Het is middernacht. Weer wakker. Wanneer houdt het op? Door het tropische weer van de afgelopen dagen hebben we een zeer krachtige jager in ons midden: de mug. En er is niks erger dan een Nederlandse mug. Er bestaat geen enkel middel dat ze kan doden. Bespuit ze met de meest giftige insectenspray en ze zoemen om je heen van „snuif, snuif – ja, geef me meer van dat lekkere spul!”. Doe het licht aan en ze worden onzichtbaar. Probeer ze dood te meppen en je kunt zweren dat ze een paar matrix-moves maken om je te ontwijken. Hun irritante geluid klinkt de hele nacht door: een constante herinnering dat het weer lijden wordt vannacht.

Ik kijk naar de steken op mijn arm. Ik heb wel mazzel. Thuis kan zo’n muggensteek doodsgevaarlijk zijn. Volgens de statistieken gaat er in Afrika iedere dertig seconden een kind dood aan malaria. Eén miljoen mensen per jaar dus. Ongelooflijk hoe iets kleins als een mug de belangrijkste doodsoorzaak van een heel continent kan zijn.

Hoe moet het voor de mensen in het Midden-Oosten voelen? Daar hangt er inderdaad een mal aria (‘slecht luchtje’ in het Italiaans). Net als de mug in mijn kamer vliegen de Israëlische bommenwerpers boven Libanon om hun slachtoffers te steken en hun bloed op te zuigen. Mijn mug is nu vol en gaat, net als Israël, ook twee dagen rusten.

Zoals iedereen vraag ik me af waar onze ‘wereldregering’, de VN, op wacht. „Unable to condemn the war”, „Our hands are tied”, hoor je uit dit zieke politieke spel klinken.

Er bestaat nog geen vaccin tegen malaria, maar er bestaan wel speciale geneesmiddelen die je de illusie geven dat ze werken. Je voelt de bijwerkingen wel (ik zag een keertje drie roze orang oetans de moonwalk doen – ik zweer het!), maar eigenlijk geneest het niks. Je lichaam krijgt alleen een lichte dosis ‘nep’-malaria om het voor te bereiden op een echte aanval. Je voelt je bijna veilig met zo’n vals middel. Een aanwezige illusie.

Ik noem het Israëlische leger geen muggen; ik noem de VN zo’n geneesmiddel.

Samba Schutte

Acteur en cabaretier, geboren in Mauritanië, opgegroeid in Ethiopië.

    • Samba Schutte