CNN wil hulp van kijkers

De Amerikaanse nieuwszender CNN vraagt sinds deze week tv-kijkers en bezoekers van de website om zelf audio- en videomateriaal in te sturen om het actuele nieuws aan te vullen. De grootste 24-uurs nieuwszender ter wereld heeft naar eigen zeggen vierduizend nieuwsprofessionals in dienst, maar nu kunnen ook bezoekers ‘I-Reporter’ worden – onbetaalde correspondenten die meningen, foto’s en video’s delen met andere CNN-kijkers. Producties van individuele gebruikers zijn te herkennen aan een ‘I’ bij een bericht; het copyright van het ingezonden materiaal vervalt aan CNN. Op cnn.com/exchange staan nu bijdragen uit Libanon met foto’s van vernielde huizen en persoonlijke verslagen van evacuaties.

Veel internationale nieuwssites maken in geval van breaking news al gebruik van bewegende beelden en verslagen van derden. Toen de bomaanslagen in de Londense metro plaatsvonden, waren op de nieuwssite van de BBC bijvoorbeeld de eerste foto’s en filmpjes te zien, afkomstig van particulieren.

I-Reporters zijn te vinden op cnn.com/exchange