‘Chipdivisie van Philips naar KKR’

De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR lijkt met een bod van meer dan 8 miljard euro de winnaar in een biedingsstrijd om de chipdivisie van Philips. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal vanochtend op basis van bronnen dichtbij de onderhandelingen. Het elektronicaconcern wilde vanmorgen geen commentaar geven.

KKR zou samen met de Amerikaanse investeringsmaatschappij Silver Lake Partners twee andere consortia hebben afgetroefd bij de, naar verluidt, felle strijd.

Bedrijvenhandelaar KKR was de afgelopen jaren in Nederland betrokken bij de overname van onder meer VNU, mediabedrijf SBS, warenhuisketen Maxeda (voorheen Vendex KBB) en afvalverwerker AVR. Vorige week zette KKR samen met enkele andere investeringsmaatschappijen een record in de financiële wereld door een ziekenhuisketen in de Verenigde Staten te kopen voor 26 miljard euro,

Philips zette de chipdivisie, waar 36.000 mensen werken, eind vorig jaar in de etalage. Philips is nu met 5,5 miljard euro omzet een van de tien grootste chipfabrikanten ter wereld. De chips worden onder meer toegepast in de mobiele telefoons van Samsung, de Ipods van Apple en de auto’s van Mercedes. De productie ervan is geconcentreerd in Azië.

De andere twee geïnteresseerden voor de chipdivisie zijn ook consortia van investeerders. Het trio Blackstone, Permira en Texas Pacific Group behoort tot de top van investeerders in de wereld. Deze partijen haalden onlangs gezamenlijk meer dan 30 miljard euro op bij beleggers om nieuwe investeringen mee te plegen. De andere groep, ook een trio, zou bestaan uit Apax (onder meer grootaandeelhouder van PCM, de uitgever van deze krant), Bain Capital en Francisco Partners.

Philips maakte vorige maand bekend de chipdivisie ook eventueel naar de beurs te brengen. Philips wil de chipdivisie van de hand doen omdat die niet meer tot de hoofdactiviteiten behoort. Het concern wil zich meer richten op licht, consumentenproducten en medische systemen.

De halfgeleiderindustrie is een van de meest grillige en conjunctuurgevoelige markten. Professionele investeerders hebben doorgaans een voorkeur voor bedrijven met een stabiele inkomstenstroom, maar dit lijkt in het geval van Philips’ chipdivisie geen criterium te zijn.

Het aandeel Philips was vanochtend in trek op de beurs. Terwijl de AEX-index 0,5 procent won, steeg de koers van Philips met 2 procent naar 25,70 euro.