Buien

Tot zaterdagochtend vallen er buien, soms kan het daarbij stevig doorregenen. Verantwoordelijk voor het wisselvallige zomerweer is een lagedrukgebied dat dichtbij Nederland ligt. Pas zaterdag trekt dat weg naar het oosten. Een hogedrukgebied kan zijn invloed dan richting onze omgeving uitbreiden waardoor het overwegend droog wordt. De temperatuur komt dan uit op een normaal niveau voor begin augustus.

De huidige regen is meer dan welkom. De afgelopen maand was het op veel plaatsen uitzonderlijk droog. Het meetpunt nabij Den Helder kwam niet verder dan 4 millimeter over de gehele maand, waarmee het oude record uit 1983 werd overtroffen. Op hetzelfde meetpunt viel gisteren in 24 uur tijd 56 millimeter regen.

Vanavond en vannacht valt buiige regen die geleidelijk naar het zuidwesten trekt. Regionaal valt de gehele nacht een flinke hoeveelheid regen. Tegen de ochtend wordt het op steeds meer plaatsen droog en volgen vooral in het binnenland een aantal opklaringen. Morgen overdag blijven de buien tot aan de middag beperkt tot een enkel exemplaar, in de namiddag volgt een nieuwe zone met buiige regen. Het wordt 20 à 21 graden. Er waait een matige noordwestenwind. Vrijdag valt vooral in het oosten een bui, zaterdag trekt de laatste regen via het zuiden weg. Daarna blijft het meest droog, breekt de zon wat vaker door en wordt het warmer met in het oosten op zondag lokaal 25 graden.