Beurskoers Getronics in vrije val

Automatiseerder Getronics is vanochtend eenvijfde minder waard geworden op de beurs nadat het bedrijf tegenvallende cijfers had gepresenteerd. De koers kelderde naar 6,32 euro rond het middaguur.

Een koersval van circa 20 procent van een AEX-fonds, zoals Getronics, komt zelden voor. In ruim een halfjaar is de koers van het automatiseringsbedrijf bijna gehalveerd. In januari noteerde het fonds nog ruim 11,50 euro.

De Amsterdamse automatiseerder maakte vanochtend verder bekend dat het wereldwijd minstens 1.000 banen gaat schrappen, waarbij ook gedwongen ontslagen zullen vallen. Het bedrijf gaat meer van zijn activiteiten op het gebied van werkplekbeheer in India laten doen. Zo’n 400 arbeidsplaatsen in de VS zijn inmiddels verdwenen. De rest zal voornamelijk in België, Engeland en Frankrijk worden geschrapt. In Nederland blijven de maatregelen beperkt tot de 400 banen die al zouden verdwijnen door de integratie met ICT-dienstverlener PinkRoccade, het bedrijf dat Getronics vorig jaar inlijfde na een overnamestrijd.

De maatregelen moeten de operationele winstmarge van Getronics opschroeven. De marge vormde vanochtend een onaangename verrassing voor beleggers. Hij kwam voor het eerste halfjaar uit op 2,5 procent. Getronics streefde vorig jaar naar een marge van 5 procent, een doelstelling die het bedrijf moest bijstellen toen het jaar al was afgelopen. Nu is deze voor 2006 gesteld op een percentage tussen de 3 en 4. De langetermijndoelstelling voor de marge houdt Getronics voorlopig wel op 5 procent. Maar op de vraag wanneer Getronics dat voor het laatst heeft gehaald, zei topman Klaas Wagenaar vanochtend: „Dan moet je heel lang teruggaan, denk ik.”

De omzet van Getronics was over het eerste halfjaar 1,3 miljard euro, wat ongeveer 11 procent hoger is dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een nettoverlies van 41 miljoen euro. Dit kwam grotendeels door de verliespost van 57 miljoen euro die de verkochte Italiaanse tak opleverde. Getronics verwacht in 2006 een omzet te halen van 2,6 miljard euro, wat nog ver afligt van de ruim 4 miljard die het bedrijf in 2004 voor de lange termijn in het vooruitzicht stelde. Wagenaar wil pas later dit jaar terugkomen op zijn langetermijndoelstellingen.

Wagenaar werd tijdens de presentatie niet vergezeld door zijn financieel directeur, die volgens Wagenaar dringender zaken te doen had. Hoewel hij na de strop in Italië overwoog op te stappen, zei hij nu dat niet van plan te zijn.

Aandeel Getronics keldert op Amsterdamse beurs