Afkoelen in een stadsbus

Foto Charles Rex Arbogast, AP Ernestine Canty, 68, of Chicago, cools off inside a Chicago Transit Authority bus after being evacuated from her South Side high-rise apartment Tuesday, Aug. 1, 2006. More than 20,000 people lost electricity in an outage that began Monday evening. Temperatures are forcast to climb into the 90s for the fifth straight day. (AP Photo/Charles Rex Arbogast) Associated Press

De 68-jarige Ernestine Canty zoekt even verkoeling in een stadsbus. Canty is één van de twaalfhonderd – voornamelijk bejaarde – inwoners van Chicago die gisterochtend wegens stroomuitval uit flats in het zuiden van Chicago werden geëvacueerd. In totaal zitten twintigduizend mensen in de stad zonder stroom. Met temperaturen oplopend tot 38 graden was het opvallend heet in het oosten van de Verenigde Staten met steden als New York, Washington en Chicago.

De meets kwetsbare evacués in Chicago, in totaal ruim vierhonderd, werden ondergebracht in hotels. Vijfenzeventig van hen slapen voorlopig op de campus van de Universiteit van Illinois. Ongeveer een dozijn mensen is naar ziekenhuizen vervoerd. In Illinois zijn drie doden gevallen door de hitte. De verwachting is dat het de komende dagen koeler zal worden.