Aanvulling verzoek in Deventer moordzaak

Advocaat G.J. Knoops heeft vanmorgen een aanvulling op het herzieningsverzoek voor de Deventer moordzaak naar de Hoge Raad gestuurd. Aanleiding is onder meer een vraaggesprek met de chief scientist van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat zaterdag in NRC Handelsblad stond.

Volgens Knoops toont het vraaggesprek aan dat het NFI niet objectief en onafhankelijk tegenover de Deventer moordzaak staat. Fiscaal jurist Ernest Louwes zit een straf van twaalf jaar uit voor de moord op een vrouw. DNA-bewijs, vergaard en geïnterpreteerd door het NFI, was doorslaggevend bij zijn veroordeling in 2004.

Chief scientist Ton Broeders van het NFI trok zaterdag in deze krant een voor Louwes ontlastende getuigenverklaring in twijfel. Ook zei hij dat getuigenverklaringen in de VS veel gerechtelijke dwalingen veroorzaken, wat aan het licht komt door DNA-onderzoek. Knoops noemt het niet te rechtvaardigen „dat forensisch onderzoekers hun mening geven over tactisch bewijsmateriaal en dit, ongecontroleerd, laten meewegen in de presentatie van hun onderzoeksresultaten aan de strafrechter”. Broeders zou ook minder stellig zijn over de hardheid van het bewijs dan het NFI in 2004.

In de Deventer moordzaak zal aanvullend forensisch onderzoek worden gedaan. Knoops heeft topman Brouwer van het openbaar ministerie vandaag verzocht dit door een ander instituut dan het NFI te laten verrichten. Ook heeft hij minister Donner van Justitie gevraagd Louwes de uitkomst van de procedure thuis met elektronisch huisarrest te laten afwachten. Een eerder verzoek hiertoe in maart wees Donner af.