Zwemsters in recordtijd naar zilver op estafette

De Nederlandse vrouwen hebben gisteren bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Boedapest zilver gewonnen op de 4x100 vrije slag. De estafetteploeg bestond uit Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Chantal Groot en Marleen Veldhuis. Bij de EK in 2004 werd Nederland ook tweede, in 2002 was er brons.

Het goud ging naar Duitsland, in een wereldrecord: 3.35,22. Het brons was voor de Franse ploeg. De tijd van Nederland was 3.37,04, een Nederlands record. De oude nationale toptijd (3.37,59) stond op naam van Groot, Dekker, Veldhuis en Inge de Bruijn, gerealiseerd bij de Olympische Spelen van 2004 in Athene.

In de series had Nederland de derde tijd neergezet. Daarin zwommen nog Hinkelien Schreuder en Femke Heemskerk.

De Nederlandse zwemsters reageerden verheugd op de eerste Nederlandse medaille in Boedapest. Veldhuis had nog wel even de illusie de Duitse vrouwen in te kunnen halen, maar ze zag al snel dat haar poging geen zin had. Met 53,06 verbeterde de geboren Twentse wel haar beste overnametijd.

Naast Veldhuis viel het sterke optreden op van Ranomi Kromowidjojo, een vijftienjarige Groningse met een Javaanse vader. Ze steeg met een ‘splittijd’ van 54,67 seconden boven zichzelf uit.

„Haar optreden is tekenend voor een topper; die pakt de kans als het moet”, complimenteerde technisch directeur Jacco Verhaeren de jeugdige debutante. „Sommigen doen er tien jaar over, een winnaar is er in één keer.”

Behalve het zilveren succes van de estafetteploeg zorgde ook nieuweling Nick Driebergen op de openingsdag voor een hoogtepunt. De 18-jarige inwoner van Oegstgeest scherpte met 55,64 het Nederlands record op de 100 meter rugslag aan.

Mitja Zastrow, Bas van Velthoven, Stefan Oosting en Pieter van den Hoogenband kenden een ongelukkige race op de 4x100 vrij mannen. Wegens een te snelle overname van Oosting raakten ze hun vijfde plaats kwijt. „Die diskwalificatie is jammer”, reageerde Van den Hoogenband na zijn eerste race op een groot toernooi sinds de Olympische Spelen van 2004 in Athene. „Maar met mijn eigen tijd van 47,8 ben ik niet ontevreden. Ik had dit even nodig en ben blij dat ik er weer ben. Benieuwd wat ik individueel op de 100 vrij kan neerzetten.” (ANP)