www.nrc.nl

Stemcomputers. Marie-José Klaver schrijft in haar weblog over digitale zaken. Vandaag heeft ze het onder meer over de (on)veiligheid van verkiezingen per computer. „De nieuwe actiegroep tegen stemcomputers heeft na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) van de gemeente Amsterdam allerlei documenten over de stemcomputers gekregen. Bij de documenten, die inmiddels allemaal online staan, zitten onder meer een offerte, het contract en een draaiboek voor de lease en het gebruik van stemcomputers van leverancier Sdu. Ook vermelden de stukken een beveiligingsblunder van de gemeente. Om vier minuten tijdswinst te boeken is de virusscanner op de centrale pc uitgezet. Sdu is nu woedend op de gemeente Amsterdam omdat de vrijgegeven documenten gevoelige informatie over het bedrijf bevat. De advocaat van Sdu heeft de gemeente gevraagd de openbaarmaking terug te draaien en hoopt dat de actiegroep ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’ de informatie van internet haalt. Rop Gonggrijp, een van de oprichters van de actiegroepis dat zeker niet van plan.” Meer op het weblog van Marie-José Klaver: nrc.nl/klaver.

Stemcomputers. Marie-José Klaver schrijft in haar weblog over digitale zaken. Vandaag heeft ze het onder meer over de (on)veiligheid van verkiezingen per computer. „De nieuwe actiegroep tegen stemcomputers heeft na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) van de gemeente Amsterdam allerlei documenten over de stemcomputers gekregen. Bij de documenten, die inmiddels allemaal online staan, zitten onder meer een offerte, het contract en een draaiboek voor de lease en het gebruik van stemcomputers van leverancier Sdu. Ook vermelden de stukken een beveiligingsblunder van de gemeente. Om vier minuten tijdswinst te boeken is de virusscanner op de centrale pc uitgezet. Sdu is nu woedend op de gemeente Amsterdam omdat de vrijgegeven documenten gevoelige informatie over het bedrijf bevat. De advocaat van Sdu heeft de gemeente gevraagd de openbaarmaking terug te draaien en hoopt dat de actiegroep ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’ de informatie van internet haalt. Rop Gonggrijp, een van de oprichters van de actiegroepis dat zeker niet van plan.”

Meer op het weblog van Marie-José Klaver: nrc.nl/klaver.

Monopoly. Journalist Arjan Terpstra en fotograaf Patrick Post maken deze zomer een ronde langs alle straten op het Monopoly-bord. Zij doen daarvan verslag in nrc.next en op nrc.nl/monopoly. Gisteren waren zij in Den Haag.

„Het Spui”, zegt Herman van Spui Records, „is geen eenheid”. De eigenaar van de zelfbenoemde ‘meest vreselijke winkel op het Spui’ slaat de spijker op zijn kop. De lange Haagse straat valt uiteen in een aantal segmenten die niet veel met elkaar te maken hebben. Moet het Spui op het bord blijven? En welke straat moet er dan af? Discussieer mee op de website.