Winst Ryanair stijgt 80 pct door verhoging ticketprijs

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar de winst met 80 procent zien stijgen tot 115,7 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf in Dublin vandaag bekendgemaakt. De resultaten overtreffen de verwachtingen van analisten ruimschoots. Zij gingen in doorsnee uit van een nettowinst van 98 miljoen euro op een omzet van 530 miljoen euro.

Ryanair, de grootste prijsvechter van Europa, vervoerde 25 procent meer passagiers voor ticketprijzen die gemiddeld 13 procent hoger lagen. De kwartaalomzet steeg met 40 procent tot 566,6 miljoen euro. Ryanair vervoerde in het afgelopen kwartaal 10,7 miljoen passagiers, een stijging van 25 procent vergeleken met een jaar eerder. De onderneming wist de hogere omzet te boeken door onder meer toeslagen te vragen voor bagage. Verder werden kosten bespaard door de vervanging van verouderde Boeing 737-200’s door Next Generation Boeing 737-800’s, die veel zuiniger met brandstof zijn en meer passagiers kunnen vervoeren.

De bestuursvoorzitter van Ryanair, Michael O’Leary, wees er in een commentaar op dat de goede cijfers werden behaald ondanks de sterk gestegen olieprijzen. Ryanair was 167,5 miljoen euro kwijt aan brandstof, 52 procent meer dan een jaar eerder. Ryanair legt zijn passagiers geen brandstoftoeslag op, maar wist de kosten op te vangen door verhoging van de gemiddelde ticketprijs.

O’Leary zei dat ook het opnemen van meer bestemmingen ‘naar de zon’ zijn bedrijf extra omzet had opgeleverd.

O’Leary maande tot voorzichtigheid voor de rest van het jaar. Hij verwacht niet dat het positieve resultaat zich in het tweede kwartaal en de tweede helft van het boekjaar doorzet.

In het vierde kwartaal, zo waarschuwde O’Leary, zou er door toegenomen concurrentie en nog hogere brandstofkosten zelfs sprake kunnen zijn van verlies – de grens voor winst of verlies ligt voor Ryanair bij 74 dollar per vat. Ook in de wintermaanden 2006/2007 houdt Ryanair daarom rekening met tegenvallende resultaten.