VN: sancties als Iran niet stopt met verrijking uranium

New York. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dreigt met sancties als Iran niet binnen een maand stopt met de verrijking van uranium. De Veiligheidsraad nam gisteren een resolutie hiertoe aan met 14 stemmen voor en één tegen. De resolutie stelt dat ”gepaste maatregelen” genomen zullen worden als Iran niet meewerkt, maar dreigt niet met de onmiddellijke oplegging van sancties. De Iraanse ambassadeur van voor de VN, Javad Zarif, heeft de resolutie woedend veroordeeld. De Verenigde Staten en andere landen beschuldigen Iran van het ontwikkelen van kernwapens, maar Iran zegt zijn nucleaire programma voor vreedzame doeleinden te gebruiken.De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad - de VS, Groot-Brittannië, China, Frankrijk en Rusland - hebben samen met Duitsland de afgelopen twee weken onderhandeld over de ontwerpresolutie. Die volgt op de overeenkomst van 12 juli om Iran naar de Veiligheidsraad door te verwijzen, omdat het land niet op tijd een pakket aanmoedigingsmaatregelen accepteerde. In ruil daarvoor zou Iran de verrijking van uranium zou moeten staken. Iran zou op 22 augustus reageren op het aanmoedigingspakket.