Tientallen mensen opgeblazen of ontvoerd bij aanslagen in Irak

Bij bomaanslagen en schietpartijen zijn vandaag in Irak zeker 52 mensen gedood, onder wie 24 mensen in een bus die het doelwit was van een bom langs een weg bij de noordelijke industriestad Baiji. Gisteren werden in Bagdad in totaal 26 mensen ontvoerd. Over hun lot was vandaag niets bekend. Ook werden gisteren zeker 30 mensen gedood of vermoord gevonden.

Het geweld in Irak, met name het sektarisch geweld tussen sunnieten en shi’ieten, neemt gestaag toe, ondanks grootse plannen van de nieuwe regering van premier Maliki er paal en perk aan te stellen. Om die reden is minister van Binnenlandse Zaken Bolani, die de politie in zijn portefeuille heeft, al onder vuur van het parlement gekomen. De Amerikaanse autoriteiten hebben recentelijk besloten extra troepen naar Bagdad te sturen in verband met de verslechterende veiligheidssituatie.

In de bus die bij Baiji werd opgeblazen zaten veel Iraakse soldaten. Eerder was gemeld dat 20 militairen waren omgekomen, maar een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Defensie wilde dat niet bevestigen. Een paar uur later werden zeker 14 mensen gedood en 37 gewond toen een met explosieven volgeladen auto ontplofte bij een bank in de wijk Karrada in Bagdad. Op de 1ste van de maand halen Iraakse militairen en politiemannen hun salaris van de bank. Karrada was vroeger een welgestelde wijk, maar het is de laatste maanden toneel van toenemend sektarisch en crimineel geweld.

De ontvoeringen van gisteren hadden ook plaats in Karrada. Gewapende mannen in uniform stormden de kantoren van de Iraaks-Amerikaanse Kamer van Koophandel en van een naburige mobiele telefoonmaatschappij binnen en haalden er respectievelijk 11 en 15 mensen weg. De ontvoerders waren aan komen rijden in 15 four-wheel drives. De Iraaks-Amerikaanse Kamer van Koophandel is niet verbonden met de Amerikaanse regering.

Twee weken geleden werden eveneens in Karrada ongeveer 30 mensen ontvoerd, onder wie de voorzitter van het Iraaks Olympisch Comité, tijdens een bijeenkomst van sportfunctionarissen. Van hen zijn enkele vrijgelaten. Deze ontvoerders waren ook in uniform gekleed en maakten ook gebruik van four-wheel drives. Het is niet duidelijk of de ontvoeringen zijn uitgevoerd door politie of paramilitaire commando’s, door sektarische milities of door misdadigers. Uniformen zijn makkelijk verkrijgbaar in Bagdad. (AP)