Televisie Voorkeur

Meteoroloog Reinier van den Berg praat in het programma Galileo met de Delftse hoogleraar Cees Dekker over nanotechnologie, het onderzoek naar de werking en manipuleren van cellen. Centrale vraag in deze aflevering is hoe de wetenschap van de kleinste deeltjes ons leven gaat veranderen. Ned.1, 22.35-23.10u. Foto EO EO

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over Goeree-Overflakkee, waar de hulpverleners en scholen alarm hebben geslagen over het gebruik van harddrugs (speed) op het eiland. Waar de bevolking liever het hoofd afwendt, worstelt de lokale politiek met het drugsprobleem. Een speciaal in het leven geroepen project rond drugsproblematiek wordt niet erg succesvol genoemd. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een gesprek met minister van Defensie Henk Kamp over de missie van de Nederlandse militairen in Uruzgan die vandaag officieel is begonnen. Verder de eerste aflevering in een serie over de lelijkste plekken en gebouwen in Nederland. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Terzake zomer: Ik wil bij het Legioen. Wie zich aanmeldt bij het Vreemdelingenlegioen, krijgt meteen een andere naam en nationaliteit. De opleiding is bikkelhard, maar toch is er aan kandidaten geen gebrek. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

Rivalinnen: Eva Braun und Magda Goebbels. Slot van een vierdelige documentaireserie over de bekendste vrouwelijke aartsrivalen uit de geschiedenis. Magda Goebbels is het vrouwelijke boegbeeld van de nazi's. Ze fungeert als ‘first lady’ van Hitler, die ongetrouwd is. „Pas toen ik besefte dat Hitler niet van een vrouw kan houden, maar zoals hij altijd zegt, alleen van Duitsland, heb ik toegestemd in een huwelijk met Dr. Goebbels, omdat ik zo dicht bij de Führer kan zijn”, aldus Magda Goebbels. Ze wist niet dat Hitler in het geheim een relatie had met Eva Braun. ZDF, 20.15-21.00u.

Koppen: Rose, een vrouw met een half lichaam. Rosemarie Siggins werd geboren met een genetische afwijking waardoor haar benen geamputeerd moesten worden. Nu vecht ze voor een zo normaal mogelijk leven en laat zich niet beïnvloeden door vooroordelen. VRT, 21.05-21.50u.

Karels keuze: Awful Normal. Het gefilmde verslag van twee zussen die besluiten de man op te zoeken die hen als kind seksueel heeft misbruikt. Het was een vriend van de familie. De twee vrouwen voelden zich in de steek gelaten door hun ouders en maken zich nu zorgen dat de man nog steeds kinderen misbruikt. Na het bericht dat de zoon van de man vastzit voor kindermisbruik gaan ze over tot actie. Ned.1, 23.10-0.10u.

Speak no evil: The story of the broadcast ban. De zogeheten ‘broadcast ban’ werd door Thatcher in het leven geroepen om Sinn Fein, de politieke tak van de IRA, de mond te snoeren. BBC2, 0.20-1.00u.

praatprogramma

Zomer 2006. Gasten: acteur Stijn Meuris, miss ‘Belgian Beauty’ Celine Du Caju en zanger Johnny White. België 1, 21.50-22.44u.

informatief

Trawlermen: The storm. Tweede deel van een reportageserie over de vissers van Peterhead in het noordoosten van Schotland. Jimmy Buchan moet beslissen of hij naar huis probeert te komen of de storm op zee moet uitzitten. De jonge kapitein James West van de Fruitful Bough staat voor het zelfde dilemma. BBC1, 20.00-20.30u.

The human senses: Hearing & balance. Tweede deel van een drieluik over de essentie van onze zintuiglijke ervaringen. Geluiden hebben een sterk emotioneel effect op de mens. Via de oren komen we bij ons ‘zesde zintuig’, het evenwichtsgevoel. Dat zorgt ervoor dat wij op de aardbol kunnen rondlopen en rechtop blijven. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

Andere tijden. Herhaling van de uitzending van vorig jaar over Esperanto. Meer dan honderd jaar geleden werd het allereerste wereldcongres voor Esperantisten gehouden. Een kleine twintig jaar eerder bedacht de Poolse arts Zamenhof een nieuwe taal, die alle barrières tussen de volkeren zou moeten opheffen. Over de opkomst en ondergang van deze taal. Ned.3, 20.55-21.30u.

Fred Dibnah’s world of steam, steel and stone: Men of iron. Serie waarin Dibnah de ontwikkeling van de industrialisatie in Engeland onderzoekt. Vanavond gaat het over de grote, gedreven ingenieurs uit het Victoriaanse tijdperk. BBC2, 21.00-21.30u.

sport

EK Zwemmen. Rechtstreeks verslag van het EK Zwemmen in Boedapest. Ook aandacht voor de eerste dag van de ronde van Duitsland en een vooruitblik op het EK Atletiek in Götenborg. Ned.2, 17.00-18.20u. & 18.50-19.05u.

Amusement

Zomeravondcafé. Vanavond gaat het over Rembrandt de musical met onder anderen de vormgever en ontwerper van de kostuums Jan Aartsen en Marleen Willebrands die een kookboek uit de zeventiende eeuw heeft vertaald in het modern Nederlands. Ned.2, 19.30-20.30u.

Denkend aan showroom. Vierde aflevering van een serie waarin Jan Fillekers en Henk van der Horst teruggaan naar hoogtepunten uit hun programma Showroom. Met vanavond Ansje Gerding en haar communicatie met kabouters; de principiële hutbewoner Henk Kuiper en Coco, de man van het koffie- en fruitsapshopje in de straat op Curaçao die nu naar hem is vernoemd. Ned.1, 21.00-21.50u.