Startkapitaal op een Arubaanse beurs

Een beursgangrevolutie voltrekt zich op Aruba. Kleine startende ondernemers kunnen sinds kort geld ophalen op het elektronische beursplatform AESX.

Aruba heeft tegenwoordig een elektronische handelsplatform. Foto Hughes Hervé Dutch West Indies, Aruba island, Oranjestad city, downtown hemis.fr

Het schaars verlichte advocatenkantoor van Andin Bikker staat recht tegenover de azuurblauwe Caraïbische Zee. Hier, aan de rand van de Arubaanse hoofdstad Oranjestad, bedacht Bikker zijn geesteskind AESX; een elektronisch platform van microbeurzen voor kleine en startende bedrijven, waarop de private placement exchange PPDAQ actief is.

„PPDAQ”, zegt Bikker in zijn zwaar gekoelde kantoor, „is uniek omdat in principe iedereen met een goed onderbouwd idee welkom is. Wij zitten erin voor de micro-micro markt, dat past goed bij Aruba en Curaçao.” De advocaat (36) heeft veel startende Arubaanse ondernemers failliet zien gaan. Om aan beginkapitaal te komen verhypothekeerden de meeste, tegen de lokaal geldende hoge rente, hun huis. „Als het mis ging stonden die dan met hun hele hebben en houden op straat.”

Dat gebeurt ook elders in de wereld. Daarom mikt PPDAQ mondiaal op kleine bedrijven met een gebrek aan geld op zoek naar investeerders. Een reguliere beursgang is onbetaalbaar. En zelfs Alternext, de vorig jaar door de Europese beursorganisatie Euronext gelanceerde markt voor kleine- en middelgrote bedrijven, is voor startende ondernemers een brug te ver.

„Om voor Alternext in aanmerking te komen moet een bedrijf minstens twee jaar bestaan”, weet Bikker. „Daarom richten wij ons op de markt daaronder, een voorfase van een doorsnee beursganger.” Een notering bij PPDAQ ligt tussen de 15.000 en 30.000 dollar (12.000 en 24.000 euro). Als informatievoorziening voor de potentiële belegger moet ieder toegelaten bedrijf wel een prospectus overleggen. AESX Platforms is overigens zelf ook genoteerd op PPDAQ.

De kapitaalmarkt heeft de Arubaan altijd geïnteresseerd. Aruba bood in eerste instantie genoeg andere uitdagingen. Zo was Bikker als advocaat instrumenteel in het doorbreken van het monopolie van het Arubaanse staatstelefoniebedrijf Setar. Vervolgens richtte hij, toen de Arubaanse politiek hem naar zijn smaak niet genoeg kansen bood, de vooralsnog buitenparlementaire partij Democracia Real op. Nu de verkiezingen achter de rug zijn steekt hij de meeste tijd in de verwezenlijking van de microbeurzen.

Naast PPDAQ bestaat AESX Platforms uit vijf andere microbeurzen; Dutch Caribbean Exchange (DCEXCH), Caribond, RegSX, UKPX en ArubaX. Ze zijn technisch klaar maar nog niet operationeel. Het wachten is op bedrijven voor wie de betreffende beurs geschikt is voor notering. Ook bestaat de mogelijkheid de microbeurssoftware van AESX te leasen. „In die kleine markten”, zegt Bikker, „is het beter als een lokaal bedrijf de introductie doe dan dat wij ons als relatieve buitenstaander daar moeten invechten.”

De microbeurssoftware is afkomstig van het Britse Comdaq. Een bedrijf dat via internet handelt in koopwaar als koffie, suiker en textiel. Bikker kwam via via met hen in contact. „Als zij geen joint venture met ons aan waren gegaan hadden we AESX nooit kunnen realiseren”, zegt hij, „want hun software was voor ons onbetaalbaar. Maar wij zijn voor Comdaq ook weer een etalage, zo van ,kijk wat we met die jongens in het Caraïbisch gebied doen’.”

PPDAQ is inmiddels hot. Volgens Bikker is er veel vraag naar de lokale blue chip Aruba Aloë, het brandwondengenezende product van de plant die het op de droge Arubaanse bodem uitstekend doet. Ook groeit de interesse in de lokale luchtvaartmaatschappij Aruba Airways dat een beursgang op het platform momenteel voorbereid. Bovendien kan het plan voor een veerdienst tussen Oranjestad en het zuidelijk gelegen Arubaanse dorp San Nicolas op belangstelling van investeerders rekenen via de beursgang van Sin Nicolas Fast Ferry.

Het bedrijfje van de voormalig persoonlijk assistent van Elvis Presley, Marty Lacker, moest onlangs van de microbeurs worden gehaald. Lecker erfde een privé collectie audiovisueel Elvis-beeld dat hij met verkoop van dvds te gelde wilde maken. Daarvoor zocht hij een beginkapitaal van 500.000 dollar, maar dat is vooralsnog niet gelukt. „Hij gaat het waarschijnlijk nog een keer proberen als het effectenbemiddelingsbureau draait”, zegt Bikker.

Dat effectenbemiddelingsbureau wordt opgezet om de bedrijven op PPDAQ bij geldschieters onder de aandacht te brengen. Amerikaanse aandelenhandelaren leiden momenteel zo’n 10 Arubanen op om gekwalificeerde investeerders te benaderen, telefonisch en anderszins. De infrastructuur van de Arubaanse timeshare industrie (de verkoop van vakantieappartementen die gedurende het jaar door verschillende bewoners gebruikt wordt, red.) geldt als de basis van het verkoopsysteem. „Zo willen wij commissie geven aan mensen die investeerders aanbrengen”, zegt Bikker. „De instap is bij ons relatief klein; duizend dollar, dat is voor een gekwalificeerde investeerder goed te overzien.”

    • Miriam Sluis