Spanning loopt op in F1, Alonso niet in paniek

Wereldkampioen Formule 1 Fernando Alonso was gisteren even in Nederland. Een dag nadat hij een tik kreeg van zijn grootste concurrent, Michael Schumacher.

De Formule 1-fans zijn blij en kijken reikhalzend uit naar het einde van het seizoen. Met zijn derde zege op rij, afgelopen zondag op het circuit van Hockenheim, heeft de 37-jarige Michael Schumacher het wereldkampioenschap weer spannend gemaakt. De veteraan van Ferrari heeft in de strijd om de wereldtitel nog maar elf punten minder dan leider Fernando Alonso. Met nog zes van de achttien races te gaan is alles nog mogelijk.

Geen wonder dat Alonso, vorig jaar op zijn vierentwintigste de jongste wereldkampioen in de Formule 1 ooit, er gisterochtend een beetje pips uitzag bij zijn bezoek in Gouda aan de Nederlandse vestiging van zijn persoonlijke sponsor LeasePlan, voor een jaarlijkse representatie-opdracht. De Spanjaard werd in Hockenheim slechts vijfde, een evenaring van zijn slechtste prestatie van het seizoen. Het liefst was hij meteen doorgereisd naar zijn Engelse woonplaats, om zijn Renault te testen in voorbereiding op de Grote Prijs van Hongarije in Boedapest, die volgend weekend al op het programma staat.

Volgens Alonso is er met de wagen zelf niet zoveel aan de hand. „We hadden vooral een bandenprobleem. Er stonden blaasjes op na de wedstrijd, ik kon onmogelijk voluit gaan in Duitsland. Het moet wel snel beter worden, maar ik ben niet bezorgd. Volgend weekend rijden we met andere, betere banden.”

Dat Michelin, de bandenleverancier van Renault, er na dit seizoen mee ophoudt, heeft er volgens Alonso niets mee te maken. „Integendeel. Michelin wil graag afscheid nemen met een wereldtitel. Dus kunnen ze nog één keer alles geven.” Volgend jaar rijden alle wagens in de F1 op banden van Bridgestone.

Alonso, afgelopen zaterdag 25 jaar geworden, maakt zich mede daarom nog geen zorgen. „Ik ben relaxed. Toen ik na de GP in Canada plots 25 punten meer had dan Michael Schumacher, zei iedereen dat het kampioenschap voorbij was. Ik hield toen als enige beide voeten op de grond. Nu is het verschil nog maar elf punten en is iedereen heel negatief. Maar ik houd weer beide voeten op de grond. Het is spannend, ja. Ik won zes races, Michael vijf. Het is allemaal redelijk in balans.”

De Spanjaard rijdt volgend jaar voor het team van McLaren-Mercedes. Wie hij aan zijn zijde krijgt, weet Alonso nog niet. Volgens het geruchtencircuit maakt de Fin Kimi Raikkonen de omgekeerde weg naar Renault, en zou Alonso gekoppeld worden aan zijn landgenoot Pedro de la Rosa. „Dat zou fijn zijn, maar er zijn meer kandidaten. Ik laat het graag aan het management over”, zegt hij met een glimlach.

Ook over de Nederlander Christijan Albers heeft Alonso geen uitgesproken mening. „Maar als je na een debuutjaar bij een klein team toch kan overstappen naar een iets groter team, heb je het goed gedaan. Ik werd tijdens mijn debuut, net als Albers bij Minardi, ook twee keer per race gedubbeld.”

Meer uitgesproken is de fan van Real Madrid over de nieuwe aanwinst van zijn club, ook een Nederlander. Wat hij vindt van Ruud van Nistelrooy? „Als Ruud veel gaat scoren, zal ik hem heel aardig vinden. En anders niet.”