Slowaken willen de euro wel invoeren

De nieuwe populistische regering van Slowakije zal de privatisering van strategisch belangrijke staatsbedrijven stopzetten, de euro volgens plan invoeren en veelverdieners meer belasting laten betalen. Dat staat in een gisteren gepresenteerde regeringsverklaring.

De internationaal geprezen Slowaakse flattax, een gelijk belastingtarief van 19 procent voor particulieren, bedrijven en producten, wordt niet afgeschaft, maar hier en daar aangepast. Zo vindt premier Robert Fico dat medicijnen en eerste levensbehoeften minder belast moeten worden.

Fico, wiens partij Smer (Richting) in juni de verkiezingen won, beloofde gisteren dat de invoering van de euro zal worden doorgezet. Hierover bestond onzekerheid omdat hij eerder had gezegd dat de Europese munt alleen wordt ingevoerd als Slowakije hierbij gebaat is. De laatste tijd moest de centrale bank herhaaldelijk interveniëren, om het dumpen van de kroon door beleggers tegen te gaan. „De Slowaakse regering is direct en zonder voorwaarden toegewijd aan het behalen van de criteria voor de invoering van de euro op 1 januari 2009”, zei Fico. „De regering staat voor de moeilijke taak om het vervullen van de criteria te combineren met het idee van een sociaal en ecologisch georiënteerde markteconomie.”

Analisten reageren redelijk positief op het regeringsprogramma omdat het minder hard is dan gevreesd. Veel beleidsmaatregelen zouden niet veel meer zijn dan „cosmetische veranderingen” ten opzichte van het beleid van de vorige regering. Maar Fico wordt ook „vaagheid” verweten, waardoor hij nog alle kanten op zou kunnen. De oppositie noemde het programma „een stap terug”. Volgens de christendemocratische SDKU van oud-premier Mikulás Dzurinda hebben „alleen belastingadviseurs” baat bij een ontransparant belastingsysteem.

De aangekondigde ‘miljonairsbelasting’ heeft mogelijk al gevolgen voor het salaris van een parlementslid (1.300 euro). Het gemiddelde maandsalaris in Slowakije ligt rond de 450 euro.

Ook wil de nieuwe regering giften meer gaan belasten, volgens Fico om witwaspraktijken tegen te gaan. De minister-president wil verder dat jonge families extra financiële steun krijgen en meer geld voor de armste gepensioneerden. Ook zal een impopulaire eigen bijdrage voor doktersbezoek worden afgeschaft.