‘Servië geeft Kosovo niet op’

Servië zal Kosovo niet opgeven, zelfs niet als dat betekent dat Servië geen lid van de Europese Unie kan worden.

Dat heeft de Servische premier, Vojislav Kostunica, gezegd in een vraaggesprek met het Servische blad Danas.

Volgens Kostunica is er sprake van een voorstel aan Servië om lid te worden van de Europese Unie in ruil voor het afstaan van Kosovo. Het voorstel zou afkomstig zijn uit „de internationale gemeenschap”. Kostunica noemde evenwel geen namen. Hij noemde het voorstel „onmogelijk”. „Geen enkel land heeft ooit een deel van zijn grondgebied moeten opgeven om lid van de EU te worden.” De voorwaarden voor toetreding tot de EU, aldus Kostunica, voorzien niet in territoriale concessies. „Daarom kan Servië ook niet om iets dergelijk worden gevraagd”, aldus de premier.

De Servische premier verdedigde het behoud van Kosovo met het argument dat een democratische staat niet tegen zijn zin een deel van zijn grondgebied kan worden ontnomen. „Dat is geen lege retoriek, het is een constitutioneel-juridische formule”, zo zei hij. Als Kosovo onafhankelijk wordt, is dat een „verdeling à la Cyprus”. „Servië verwerpt een oplossing die Servië Kosovo ontneemt. Servië zal Kosovo altijd als deel van zijn grondgebied beschouwen.”

Over de staatkundige toekomst van het sinds 1999 door de Verenigde Naties bestuurde Kosovo wordt sinds februari overlegd tussen de Serviërs en de Kosovo-Albanezen, onder auspiciën van de VN. Sinds februari is zo goed als geen vooruitgang geboekt in het overleg, dat – naar algemeen wordt aangenomen – eind dit jaar zal uitlopen op een voorwaardelijke onafhankelijkheid van Kosovo. Dat komt neer op onafhankelijkheid onder toezicht van de internationale gemeenschap. Vorige week werd het statusoverleg op het hoogste niveau gevoerd, in aanwezigheid van de presidenten en premiers van Servië en Kosovo. Hoewel de sfeer goed werd genoemd, werden er geen handen geschud.

Op het statusoverleg eist Kosovo volledige onafhankelijkheid. Servië biedt de Kosovo-Albanezen maximale autonomie, maar staat er wel op dat de regio formeel deel blijft uitmaken van Servië. Wat een EU-lidmaatschap van Servië betreft: voor hervatting van het overleg over een toetreding op termijn eist de EU eerst de arrestatie van Ratko Mladic, de gezochte oud-legerleider van de Bosnische Serviërs. (Reuters, AFP)