Scheiden op tv bij Endemol

Tv-producent Endemol heeft een programma in voorbereiding waarin echtgenoten die willen scheiden, worden geholpen. Het bedrijf is bezig via advertenties kandidaten te werven voor het programma. Of het programma een presentator krijgt, is nog niet bekend.

Volgens Jeroen van Waardenburg, manager Communicatie bij Endemol, wordt het geen sensatieprogramma. „We willen de nadruk leggen op het verstrekken van informatie over echtscheiding. Het gaat erom dat mensen zich in de situatie kunnen herkennen en dat de taboesfeer rondom echtscheiding doorbroken wordt. Zo’n programma past bij ons, omdat Endemol het eerste bedrijf was dat inzag dat mensen voornamelijk geïnteresseerd zijn in onderwerpen die dichtbij hen staan.”

Er hebben zich pas enkele gegadigden aangemeld, zegt Van Waardenburg. „ Het programma moet ook nog verkocht worden aan een televisiestation. We zijn op zoek naar allerlei soorten mensen. Echtparen met kinderen, of samenwonende stellen met huisdieren die ze allebei willen houden. Of mensen met veel geld dat verdeeld moet worden.”

De kans dat stellen uiteindelijk bij elkaar zullen blijven, is klein, aldus Van Waardenburg. „Dat gebeurt als de mediator, die de kandidaten gedurende het proces begeleid, daartoe aanleiding ziet. Maar dat is niet de opzet van het programma.”

Endemol heeft meer programma’s in de categorie ‘coach-tv’, zoals De Superhuisvrouw (huis schoonhouden), Eerste Hulp bij Opvoeden en De Afvallers (gewichtsproblemen). De internationale doorbraak van het bedrijf was de reality show Big Brother, die voor het eerst in 1999 werd uitgezonden.