Piraat in voetspoor van ‘Il Grande Fausto’

Ravello Uit film Dentro la Città

Het tragische leven van Marco Pantani zal worden verfilmd.

De rol van de Italiaanse wielrenner die in februari 2004 op 34-jarige leeftijd overleed als gevolg van een overdosis cocaïne, wordt gespeeld door de Italiaanse acteur Rolando Ravello.

De opnamen voor de televisiefilm beginnen in september, de staatszender RAI zendt de door Claudio Bonivento geregisseerde film volgend jaar uit.

Pantani maakte tweeënhalf jaar geleden in een hotel in Rimini een einde aan zijn leven. De man die in 1998 zowel de Ronde van Italië als de Ronde van Frankrijk won, was verwikkeld geraakt in diverse dopingzaken. Zo werd hij op de voorlaatste dag van de Giro van 1999 uit de wedstrijd gehaald op verdenking van bloeddoping, terwijl hij in de roze trui op het punt stond de ronde in zijn vaderland te winnen. Regisseur Bonivento wil in de film het talent en de zwakheden van de klimspecialist laten zien. Acteur Ravello trainde maanden op de fiets om zich voor te bereiden op zijn rol. De film krijgt de titel ‘Piraat’, naar de bijnaam van de coureur.

Ruim tien jaar geleden werd een tv-film gemaakt over het leven van een andere grote en eveneens op tragische wijze overleden Italiaanse wielerheld, Fausto Coppi. Die kwam met malaria terug uit Afrika en stierf in 1960, veertig jaar oud. Zijn rol in ‘Il Grande Fausto’ werd gespeeld door de Italiaanse acteur Sergio Castellito, de rol van de Witte Dame, met wie Coppi een buitenechtelijke verhouding had, door Ornella Muti.

Dit jaar verscheen ook een spraakmakende biografie over Pantani, geschreven door de Britse journalist Matt Rendell.