Picknick als levenskunst

Picknicken is een levenskunst. Of je bent een savoir vivant die feilloos de beste plekjes weet te vinden, aan een koel, stromend watertje waarin de fles prosecco aan een touwtje kan zwemmen of naast een boomgaard waar je een mandvol kersen plukt zonder betrapt te worden. Jouw zakmes is altijd scherp, jouw sladressing heeft nooit gelekt, jouw kaas zweet niet, jouw fruit is allesbehalve verfomfaaid.

Of je bent een kansloze amateur die elke keer zijn oude slaapzak op een mierenhoop weet uit te spreiden, naast de picknicktafel waar een half uur later de Tokkies zullen neerstrijken voor hun jaarlijkse familiebarbecue. Jij bent standaard de kurkentrekker vergeten, je broccoliquiche arriveert telkens zwaar gehavend en je blijft er ten onrechte van uitgaan dat die ander het pleepapier wel heeft ingepakt.

De picknickpro heb ik niets meer te leren. Maar voor jou, wannabee levensgenieter, heb ik een paar eenvoudige tips.

1Neem een schoon laken, tafelkleed of grand foulard mee. Je zit er niet alleen op, je eet er ook van.

2Zoek een plekje dat zowel bij aankomst in de schaduw ligt als rond het middaguur, wanneer de zon op zijn heetst is.

3Aardewerken servies in rieten manden is heel romantisch, maar ook zwaar. Plastic of karton is weer zo armoedig. Ga voor vrolijk gekleurd kunststof servies en stevige duralex glaasjes.

4Servetten, wc-papier, vochtige doekjes en een vuilniszak zijn onmisbaar picknickmateriaal.

5Realiseer je, voordat je een koelbox in de auto laadt, dat je vanaf de plek waar je parkeert misschien nog een stuk moet lopen.

6Vries plastic flessen water in – zorg dat ze niet tot de hals gevuld zijn, want het water zet uit. Wijn en vruchtensap of limonade doe je samen met de bevroren flessen in een tas.

7Verpak eten zoveel mogelijk apart en lek- en kneusvrij. Bijvoorbeeld: de gewassen en gedroogde sla in een dichtgeknoopte plastic zak, de kerstomaatjes, geitenkaas en olijven ieder in een plastic doosje, de dressing in een flesje met een schroefdop.

8Zorg dat er voor kinderen ook genoeg lekkers is. Waarschijnlijk zijn ze minder gecharmeerd van een kipterrine met basilicummayonaise dan jij.

9Vergeet het toetje niet. Denk aan fruit, vruchtenyoghurtjes, kleine cakejes, cantuccini of noga. Een stuk pure chocolade in een uitgehold stokbrood is ook lekker.

10Koude soep is ideaal picknickvoer. Vervoer die met een paar ijsklontjes in een thermoskan en serveer in bekers of glazen.

Watermeloengazpacho voor 4 personen:

750 g watermeloen

1-2 eetlepels goede kwaliteit sherryazijn

2-3 eetlepels goede olijfolie

Snijd de watermeloen in stukken en verwijder de zaadjes. Pureer de meloen in de keukenmachine of met een staafmixer glad. Maak hem stevig op smaak met azijn, olie, zout en peper koel hem enkele uren in de koelkast

Ben jij een picknickpro? Deel je ervaringen en tips op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil