Op de aandelenbeurs van Beiroet wordt weer gehandeld

De oorlog is nog niet voorbij, maar de handel is weer begonnen. In de Libanese hoofdstad Beiroet worden vandaag weer aandelen verhandeld. De effectenbeurs opende vanmorgen weer de deuren na maar liefst twee weken dicht te zijn geweest. De sluiting volgde op de bombardementen van de Israëlische luchtmacht op doelen van Hezbollah nabij het beursgebouw.

Voor de sluiting hadden de aandelenprijzen een flinke klap gehad met een daling van bijna 15 procent. Tijdens de ochtendsessie – de beurs bleef slechts twee uur open op de eerste dag van heropening – bleek het sentiment nog altijd slecht. Vrijwel alle aandelen daalden met circa 5 procent en handelaren zeiden dat de oorlog investeerders had weggejaagd. „De volumes zijn heel laag. Er zijn veel verkopers, maar geen kopers. Het lijkt erop dat de prijzen verder zullen zakken”, stelde een handelaar. Sommige handelaren waren echter ook voorzichtig optimistisch. Zij stelden dat de koersen zover zijn weggezakt dat ze nu wellicht weer attractief zijn geworden voor koopjesjagers.

De beurs kon vanmorgen niet heel veel verder zakken omdat het bestuur speciale maatregelen heeft genomen om grote koersbewegingen door paniekreacties of speculatie tegen te gaan. De koersen mogen maximaal 5 procent fluctueren in vergelijking met de normale 10 procent, zei beursvoorzitter Fadi Khalaf. „We houden de markt goed in de gaten en staan continu in contact met het ministerie van Financiën over hoe de markt zich ontwikkelt. Voorlopig zijn we weer open.”

De beurs van Beiroet heeft het al eerder zwaar te verduren gehad. Meest recentelijk in 2005 toen de handel drie dagen werd stopgezet na de moord op premier Hariri. (Reuters)