Oezbeekse zanger om lied vervolgd

Tasjkent, 1 aug. In de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent is gisteren het proces begonnen tegen een zanger, die een lied heeft geschreven over het bloedbad in de stad Andizjon, in mei vorig jaar, waarbij het leger naar schatting zeshonderd demonstranten doodschoot. De 66-jarige Dadachon Chasanov wordt beschuldigd van het belasteren van president Islam Karimov, die Oezbekistan met ijzeren hand regeert. Ook is hem anti-constitutionele activiteit en het verspreiden van illegale informatie ten laste gelegd. Zijn lied circuleert ondergronds. In de tekst zingt hij: ”Zeg niet dat je niet hebt gezien hoe Andizjon ondergaat in bloed. De slachtoffers vielen als moerbeien en de bebloede lichamen van kinderen lijken op tulpen.” Chasanov, die al met de Sovjet-autoriteiten overhoop lag en sinds 1992 in eigen land niet meer mag optreden, werd gearresteerd nadat een politieman het lied in een bus had gehoord.