‘Makelaars knoeien met oppervlak’

Huizenkopers worden misleid over het woonoppervlak van het huis dat zij kopen. Huiseigenaren en makelaars tellen bij het aantal vierkante meters woonoppervlak van de te verkopen woning vaak het oppervlak van balkons, bergingen en garages op. Dat blijkt uit klachten die de Vereniging Eigen Huis (VEH) ontving. „We hebben honderden woningen verspreid over het hele land betrokken in ons onderzoek, naar aanleiding van aanhoudende klachten van consumenten én makelaars”, aldus een woordvoerder van de vereniging gisteren. Makelaars zouden zo de prijs willen opdrijven. Volgens de vereniging worden identieke woningen op de huizensite Funda aangeboden, met oppervlaktes die sterk uiteenlopen. Een studio in Leiden ‘groeide’ de afgelopen drie jaar van 41 naar 54 vierkante meter. Een appartement in Amersfoort ‘kromp’ in een jaar van 95 naar 60 vierkante meter. Volgens de grootste landelijke vereniging van makelaars, NVM, werken makelaars aan eenduidige Europese normen over hoe een woonoppervlak te berekenen.