Juwelenroof in Hermitage St. Petersburg

Uit de depots van de Hermitage in Sint Petersburg zijn 221 objecten ontvreemd. Dat maakte het museum gisteren bekend. Het betrof vooral juwelen en vergulde objecten uit de 18de en 19de eeuw. De waarde van de gestolen voorwerpen bedraagt bijna vier miljoen euro.

De politie van St. Petersburg vermoedt dat de voorwerpen op bestelling van verzamelaars zijn ontvreemd. De diefstal kwam aan het licht toen het museum begin augustus vorig jaar haar inventaris opmaakte. Bij de controle stierf de bejaarde curator van de opslag ter plekke, maar de Hermitage weigert een causaal verband te leggen.

Wel erkent de Hermitage in een persbericht dat ,,er veel merkwaardige aspecten aan deze zaak zijn, en niet valt te ontkennen dat personeel bij de diefstal is betrokken. Het wijst op morele gebreken en het falen van ons veiligheidssysteem, dat ervan uitgaat dat medewerkers niet stelen.”

De Hermitage belooft voortaan permanent inventaris op te maken, maar wijst erop te kampen met een gebrek aan moderne opslagruimte. Het Russische ministerie van Cultuur heeft inspecteurs gestuurd.

Sommige Russische media verwachten dat andere Russische musea hun collecties massaal zullen inventariseren nu de Hermitage in opspraak is geraakt. ,,Verwacht meer verrassingen,’’ schrijft de website Polit.ru.

Russische musea kampen sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie met chronische financieringstekorten. Zo bedraagt het salaris van een Hermitagemedewerker maximaal 270 euro, waardoor het museum nauwelijks jonge medewerkers kan aantrekken. Het uitlenen van de enorme collectie en het openen van dependances als de ‘Hermitage aan de Amstel’ in Amsterdam biedt enig soelaas, al wil de Russische fiscus meer inzicht in het geld dat de Hermitage daarmee verdient.

    • Coen van Zwol