Jongleren met clichés

dvd Deadwood Paramount ****

dvd

Deadwood

Paramount

Fans noemden de serie al een kruising tussen The Sopranos en Carnivale en misschien is dat zo gek nog niet, want het is natuurlijk én maffia én circus, daar aan de randen van de Amerikaanse droom. Tientallen personages en ten minste evenzovele verhaallijnen van oplichting en bedrog vragen wel dat je er met je kop bij blijft. Iedereen is op zoek naar goud en geld en hoert en snoert dat het een lieve lust is om dat te bereiken. En natuurlijk dragen alle mannen te lange vette snorren en de vrouwen te strakke korsetten. Want een western maken, al is het maar een tv-serie, is jongleren met clichés. Veel is historisch correct - de meeste personages, van Wild Bill en Calamity Jane tot George Hearst, vader van krantenmagnaat William Randolph (die weer tot leven werd gewekt in Orson Welles’ Citizen Kane). Maar dat men eind 19de eeuw zo bloemrijk vloekte dat zelfs de meeste rappers ervan zouden blozen, is moeilijk te geloven. Dat taalgebruik maakt de serie zo origineel dat een spin-off van de serie ook via podcast te beluisteren is. Dan heb je al die subtiel onderbelichte modder niet eens nodig.

    • Dana Linssen