Israël wil buffer in Libanon creëren

Het Israëlische veiligheidskabinet heeft vanochtend met zes stemmen voor en één onthouding het leger toestemming gegeven met een grootschaliger grondoffensief in Libanon om een bufferzone van vier tot zes kilometer diep te creëren. Nog eens 15.000 reservisten worden opgeroepen, waardoor het totaal aantal gemobiliseerde soldaten op 45.000 komt.

Enkele duizenden Israëlische soldaten zijn met tanks en pantservoertuigen al in zuidoostelijk Libanon waar vanochtend op verschillende plaatsen langs de grens zwaar gevochten werd, aldus Libanese en Israëlische media.

Doel van het grondoffensief is de uitschakeling en vernietiging van bunkers, munitieopslagplaatsen en raketlanceerinstallaties langs de Israëlisch-Libanese grens. Het leger heeft toestemming gekregen op te trekken tot de rivier de Litani. Het zou echter niet de bedoeling zijn het gebied van grens tot rivier te bezetten.

Israëlische ministers en generaals zeiden nog minstens tien dagen tot twee weken nodig te hebben om Hezbollah uit het grensgebied te verdrijven. Premier Olmert heeft de Britse premier Blair laten weten dat het Israëlische offensief doorgaat tot het moment van aankomst van een multinationale macht. „Dan is het waarschijnlijk mogelijk een staakt-het-vuren te implementeren”, aldus Olmert, die zich gesteund weet door de Amerikaanse president Bush.

Na een korte beperking van de luchtaanvallen gedurende minder dan 24 uur, hervatte vannacht de luchtmacht de bombardementen op wat de militaire infrastructuur van Hezbollah werd genoemd. Ook de wegen van de Syrische grens naar zuidelijk Libanon en in de Beka’avallei werden vanuit de lucht onder vuur genomen.

Volgens Libanese tv-stations zijn na de beschieting van huizen in Qana, waarbij bijna 60 inwoners om het leven kwamen, duizenden vluchtelingen op weg van het zuiden naar Tyrus en naar dorpen ten noorden van de Litani. Hulpverlening aan achterblijvers werd gestaakt uit vrees voor de Israëlische luchtaanvallen. Internationaal overleg over een bestand en een multinationale macht heeft nog geen resultaat opgeleverd.