Iraanse student sterft in gevangenschap

Een student is in de Iraanse gevangenis gestorven terwijl hij in hongerstaking was om zijn vrijlating af te dwingen. De dood van de student, Akbar Mohammadi (34), werd gisteren bekendgemaakt door een Iraanse mensenrechtengroep, en later bevestigd door minister van Justitie Jamal Karimirad.

Mohammadi, die in juli 1999 werd gearresteerd wegens zijn deelneming aan studentendemonstraties voor democratie, is voor zover bekend de eerste politieke dissident sinds vele jaren die in een Iraanse gevangenis is gestorven. Minister Karimirad zei dat hij onder „intensief toezicht” stond van de gevangenisarts. Volgens de autoriteiten was hij 25 juli in hongerstaking gegaan maar dronk hij water en thee. Lijkschouwing moet de doodsoorzaak uitwijzen, aldus de autoriteiten.

Maar Mohammadi’s advocaat, Khalil Bahramian, toonde zich sceptisch. „Ik kan het onderzoek van de patholoog niet vertrouwen omdat die onder druk staat van de rechterlijke macht, tenzij een neutrale arts en ik het onderzoek kunnen bijwonen”, zei hij. Bahramian zei ook dat hij niet tot zijn cliënt in de gevangenis was toegelaten.

Mohammadi werd in 1999 ter dood veroordeeld, maar die straf werd in 2001 omgezet in 15 jaar gevangenis. Vorig jaar kreeg hij een jaar verlof uit de gevangenis om te worden behandeld wegens rugproblemen die hij had opgelopen tijdens zijn arrestatie – de veiligheidsdiensten gebruikten indertijd hard geweld tegen de studenten. Twee maanden geleden werd hij „zonder enige verklaring gearresteerd”, aldus een woordvoerder van de Iraanse mensenrechtengroep. (AP, Reuters, AFP)