‘Ik heb de hele tijd aan de dood gedacht’

Een bejaard Libanees echtpaar verlaat Bint Jbeil, waar het wekenlang had geschuild voor Israëlische bombardementen en vervolgens een grondoffensief. Foto AFP An elderly Lebanese couple carry bags as they leave the southern border town of Bint Jbeil, the scene of intense fighting between Hezbollah guerrillas and Israeli forces, 31 July 2006. The town suffered massive devastation, particularly in its centre where dozens of buildings were totally destroyed. Rubble covered the streets of the town which once housed over 40,000 residents. AFP PHOTO/Hassan AMMAR AFP

Ongeveer 200 Libanezen, onder wie veel bejaarden, zijn gisteren uit het Zuid-Libanese stadje Bint Jbeil geëvacueerd waar ze dagenlang met nauwelijks voedsel en water hadden geschuild voor felle gevechten tussen Hezbollah en Israël. „Ik heb 20 dagen lang de zon niet gezien”, zei de 73-jarige Mehdi al-Halim. Naast hem balanceerde zijn 65-jarige vrouw Shamiah een zak met kleren op haar hoofd terwijl ze haar weg zocht over het puin van hun grotendeels kapotgebombardeerde stadje.

Na de terugtrekking van de Israëlische troepen uit Bint Jbeil kwamen de burgers uit hun schuilplaatsen naar buiten. „Ik heb de hele tijd aan de dood gedacht”, zei Rima Bazzi, een Amerikaanse die met twee dochters en een zoon op vakantie was bij haar moeder in Bint Jbeil en met hen in het huis van de lokale arts had geschuild. „De bombardementen hielden nooit op. Ik ging niet naar buiten. Ik was te bang. Ik dacht alleen maar dat ik zou sterven.”

Eerst werden Bint Jbeil en omgeving door Israëlische artillerie en vanuit de lucht bestookt. Toen werd het stadje, een bolwerk van de fundamentalistisch-shi’itische organisatie Hezbollah, doelwit van een Israëlisch grondoffensief. Acht dagen lang vochten guerrillastrijders en militairen er hun strijd uit, tot de Israëliërs zich het afgelopen weekeinde terugtrokken. Bij deze gevechten werden 18 Israëlische militairen gedood.

De meeste van de tienduizenden inwoners vluchtten al in de eerste weken van bombardementen. De achterblijvers waren of te oud om de reis te wagen of waren bang onderweg de dood te vinden bij beschietingen.

Gisteren moesten sommige van de burgers de acht kilometer naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis lopen. Later op de dag slaagden ambulances erin Bint Jbeil te bereiken. Twee inwoners stierven bij de evacuatie, volgens een arts uit de buurt één als gevolg van ondervoeding en één door een hartaanval. (Reuters)