Huishouden in dorpjes

dvd Seven Swords. A Film ***

dvd

Seven Swords. A Film

Een privé-leger onder aanvoering van ‘Vuur-Wind’ voert met sadistisch genoegen een edict van de keizer uit dat gevechtssporten verbiedt. De soldaten worden beloond voor elk lijk van een martial arts-expert – aansporing genoeg om flink huis te houden in dorpjes. Een van de bedreigde dorpjes krijgt hulp van een legendarische krijger. Net als in Akira Kurosawa’s Seven Samurai (1954) organiseert hij het verzet en vormt hij een groepje van zeven vechters die het opnemen tegen ‘Vuur-Wind’. Teleurstellend aan deze wuxia-film is dat de karaktertekening van de zeven zwaardvechters nogal beperkt is, waardoor het lastig is hen uit elkaar te houden. Kurosawa deed dat veel beter. Ook de gevechtsscènes vallen vaak tegen. Bij slechts één gevecht veer je op. Bij het slotduel tussen ‘Vuur-Wind’ en een Koreaanse strijder krassen zwaarden langs de wanden en worden de muren gebruikt om op en neer te klauteren, horizontaal de strijd aan te gaan en knappe, onverwachte bewegingen te maken waarmee ze elkaar én ons verrassen. André Waardenburg

    • André Waardenburg