gevonden foto

gevonden foto Rein Jelle Terpstra: Natuurlijk is het al bijzonder dat al die auto's daar op het strand terecht zijn gekomen, maar nog vreemder is het dat er enorm veel meer auto’s staan dan dat er mensen te zien zijn. Waar zijn al die mensen gebleven? Maken ze gezamenlijk een wandeling? De enkele mensen die te zien zijn, lopen niet één richting uit. Dat kun je niet zeggen van de geparkeerde auto’s, waarvan bijna alle neuzen dezelfde kant op staan. Allemaal keurig in het gelid. Annelies Kuiper: Parkeren is inderdaad een fenomeen. Als je op een vrijwel leeg dak van een parkeergarage komt, zal het je opvallen dat de auto’s die er zijn allemaal binnen de lijnen staan. En dat terwijl er heel veel ruimte is. Wat is dat toch, dat wij mensen orde willen? Hier op een strand, waar je chaos, vrijheidsdenken en wildernis verwacht, staan de auto’s ook in rijtjes. En zo planten we onze parasols naast ons en zetten de koelbox eronder en leggen onze handdoeken netjes in een rij, allemaal dezelfde kant op. Wat zijn we toch netjes. Kunstenaar Rein Jelle Terpstra heeft een archief van 40.000 amateurfoto’s, voornamelijk gevonden op rommelmarkten. Hier een zomerkiekje uit dat archief. Samen met fotoredacteur Annelies Kuiper becommentarieert hij de beelden.

Rein Jelle Terpstra: Natuurlijk is het al bijzonder dat al die auto's daar op het strand terecht zijn gekomen, maar nog vreemder is het dat er enorm veel meer auto’s staan dan dat er mensen te zien zijn. Waar zijn al die mensen gebleven? Maken ze gezamenlijk een wandeling? De enkele mensen die te zien zijn, lopen niet één richting uit. Dat kun je niet zeggen van de geparkeerde auto’s, waarvan bijna alle neuzen dezelfde kant op staan. Allemaal keurig in het gelid.

Annelies Kuiper: Parkeren is inderdaad een fenomeen. Als je op een vrijwel leeg dak van een parkeergarage komt, zal het je opvallen dat de auto’s die er zijn allemaal binnen de lijnen staan. En dat terwijl er heel veel ruimte is. Wat is dat toch, dat wij mensen orde willen? Hier op een strand, waar je chaos, vrijheidsdenken en wildernis verwacht, staan de auto’s ook in rijtjes. En zo planten we onze parasols naast ons en zetten de koelbox eronder en leggen onze handdoeken netjes in een rij, allemaal dezelfde kant op. Wat zijn we toch netjes.