Geen pracht en praal in Pyongyang

Seoul. Noord-Korea ziet dit jaar af van het traditionele massaspektakel in de hoofdstad Pyongyang ter herdenking van de in 1994 overleden leider Kim Il-sung en ter ere van het huidige regime, geleid door Kims zoon Kim Jong-il. De reden zijn de overstromingen die het land eerder deze maand hebben geteisterd. Een hoge functionaris van de Noord-Koreaanse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties in New York heeft dat gezegd. De grootschalige festiviteiten, waarbij vele duizenden kinderen en volwassenen gymnastiekoefeningen doen in een stadion en met elkaar levende mozaïeken vormen, gelden als het jaarlijkse propagandistische hoogtepunt in Noord-Korea. Ze zouden medio augustus beginnen, maar worden nu mogelijk verschoven naar volgend voorjaar. Volgens de VN zijn door het noodweer in Noord-Korea ten minste 154 mensen verdronken en zijn er nog zeker 127 vermisten.